Лекарски съвет: Как да се отървем от холестеролните плаки?

Как да прочистите кръвоносните съдове от холестеролните плаки и да се отървете от атеросклероза? Този въпрос интересува мнозина

Какво може да мине през съдовете, като четка, за да се премахнат всички холестеролни плаки? Това е един често задаван радикален въпрос от страна на пациентите. За съжаление това няма да проработи. Тук е подходящо да се направи сравнение с водопроводните тръби. В крайна сметка, плаките в съдовете, в които се отлага калций, са напълно сравними с мащаба – калцият им дава еднаква сила. Ако можете да разтворите натрупания варовик в тръбите или в чайника с лимонена киселина, трябва да създадете желаната концентрация. В края на краищата, киселинността на кръвта е един от най-тежките показатели на тялото, обикновено 7,34–7,44, т.е. слабо алкална. Намаляването до по-малко от 7 е смъртоносно. Така че вариантът с лимонов сок, който е толкова популярен сред хората за почистване на кръвоносните съдове, не минава. И не само това – той просто не работи.

Трябва да се разбере, че лечението на атеросклероза и премахване на натрупаните плаки е дълга история. Самата болест се развива повече от десетина години и след това трябва да се лекува по време на целия останал живот. На възраст 20-30 години холестеролът започва да се натрупва в кръвоносните съдове и се образуват т.нар. петна. С течение на времето те се сливат, стават по-дебели, след което се отлага калций в тях и се развива съединителната тъкан. Това вече е плака на холестерола. На възраст от 20-25 години атеросклероза съществува прикрито, асимптоматично, а след това започват проблемите – инфаркти, инсулти, сърдечни болки, аритмии. При жените това не се случва преди 50 години, а при мъжете след 40 години.

Защо понижаването на холестерола се счита за основен начин за почистване на кръвоносните съдове?

С възрастта нашия черен дроб започва да го произвежда повече, и това ускорява развитието на атеросклероза. За да се намали синтеза на холестерола в черния дроб, има две основни групи лекарства – статини и фибрати.

Първите се предписват по-често. Днес има около 20 статина, но четири от тях са добре проучени и доказано ефективни – това са симва-, права-, аторва- и розувастатин. Те инхибират развитието на атеросклеротичните плаки, а някои дори ги намаляват. Статините намаляват риска от сърдечни пристъпи, инсулти и други сърдечно-съдови заболявания с около 30%. Това е много добър показател. От фибратите, клофибрат и фенофибрат са изследвани по-добре от другите, затова и се назначават по-често.

През последните години, за да се намали холестерола, се появиха две лекарства с напълно нов механизъм на действие, така наречените моноклонални антитела. Те специално блокират ензима, участващ в синтеза на холестерол. При използването им за лечение, холестеролът се намалява значително повече, отколкото при статините.

А в последните проучвания беше показано, че това допълнително намалява смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Но проблемът е, че цената на такива лекарства само за един месец е доста висока. Затова те обикновено се използват при наследствена хиперхолестеролемия, когато холестеролът е много висок и приемането на големи дози статини не е достатъчно, за да се намалят стойностите му.

Напомняме: само лекар може да предпише лекарствата правилно, съобразено както с неговите познания, така и с вашето конкретно здравословно състояние.

Изхвърлете боклука!

По отношение на кръвоносните съдове изявлението е много вярно: „Не само да се почиства, но и да не се замърсява”. Тъй като атеросклерозата се развива от десетилетия, чистотата трябва да се поддържа през целия живот. И това не се отнася само до холестерола. Особено важно е да се предотврати отлагането на калций на стената на кръвоносните съдове. Такова отлагане се нарича калцификация – и това е най-опасната форма на атеросклероза. Става въпрос само за комбинацията от фосфор с калций в така наречените фосфати. Те са слабо разтворими и именно в тази форма калцийът се отлага в съдовете.

Как да се избегне това?

Най-простото нещо, което може да дойде на ум, за да се намали калцификацията на съда е да се намали приема на калций и съдържащите го продукти. Но не го правете. Тялото ще реагира на липсата по не много добър начин – калций ще започне да се извлича от костите и зъбите и ще се засели по стените на кръвоносните съдове, в тъканите на белите дробове, бъбреците и черния дроб. Това означава, че само ще се увеличи калцификацията на съдовете. То може да бъде предотвратено чрез изпращане на калций, а с него и фосфор, съдържащ се във фосфат, в костната тъкан.

Какво е необходимо за стане това?

Първо, витамин K₂ е важен. Предотвратява извличането на калция от костите и утаяване му върху съдовата стена. Повече K₂ се съдържат във ферментационните продукти: сирене и млечни продукти. А абсолютният шампион по своето съдържание е традиционното японско ястие от нато – то е направено от ферментирала соя. В допълнение, витамин K₂ се синтезира от някои бактерии, които живеят в дебелото черво, което означава, че се нуждаем от диета, богата на пребиотици – диетични фибри.

Второ, трябва да получите достатъчно магнезий. Той може да свързва фосфатите, предотвратявайки отлагането им по стените на кръвоносните съдове. В допълнение, магнезият може да регулира активността на клетките на съдовия гладък мускул, така че те да пречат на калцификацията. Много магнезий се среща в елдата, овеса, ечемика, бобовите растения, орехите.

На трето място, не позволявайте дефицит на цинк и витамин D. Те засягат работата на ензима, който определя количеството фосфат в кръвта. На цинк са богати морските дарове, спанака, тиквените семки, кашуто, витамин D в мазните риби, хайвера, млечните продукти, сирената, сметаната и маслото. За да произведете свой собствен витамин D, достатъчно е всеки ден да прекарвате 15 минути на открито пространство, внимателно изложени на слънце.

Четвърто, рискът от съдова калцификация намалява приема на омега-3 мастните киселини. Има много от тях в мазните сортове морска риба.

И пето, така наречената противовъзпалителна диета е важна – риба, зеленчуци и плодове. Факт е, че при хронично възпаление, процесът на калциеви отлагания в стените на кръвоносните съдове се увеличава.

Важно е! Основните врагове на кръвоносните съдове:

животински мазнини и холестерол;
сладкиши, особено сладки напитки;
продукти с фосфати – хранителни добавки в колбасите, месни продукти и полуготови продукти, преработени сирена;
пушене и изгорели газове, те причиняват съдов оксидативен стрес;
високо кръвно налягане;
диабет.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.