https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Холестеролът намалява с водорасло от Черно море

0

Едно изключително водорасло спомага за нормализиране нивата на холестерола. То е известно още като кафяво, червено или брадато водорасло или с латинското си име Cystoseira barbatа. Среща се в Черно море и като растение представлява многогодишно растение, което има силно разклонено тяло, с метличести тънки раз­клонения.

За всеки, който иска да се възползва от естествените му сили, може да се набере от крайбрежните камъ­ни и скали или от сте­лещата се подводна „нива“ (тъмните участъци в море­то). От въпросната „нива“, морската вода откъсва снопчета водорасли и ги изхвърля на брега, където водораслите се разстилат на гирлянди, като така могат да се съберат по всяко време, особено, когато морето е малко по-бурно. Щом изсъхнат на пясъка, водораслите потъмняват до черно.

Щом съберете пресни водорасли, трябва да ги промийте с чешмяна вода и да ги оставите да изсъхнат. След това може да ги наситните и да ги използвате точно като сушена билка за отвари. Водораслите съдържат изключително количество от най-важните минерали за правилно функциониране на организма – йод, бром, албинова киселина, полизахариди, пиг­мент.

4 (1)Полизахаридите от водораслите са известни с това, че поемат изключително течностите от организма, които тялото ни е задържало. Освен това те набъбват в стомаха и така създават усещане за ситост и затова се използват при много диети за редуциране на теглото. Изследователи са изолира­ли от водораслото вещества, който имат свойството да намаляват мазнините и захарите в тялото. Това обяснява ефикасността на растението при лечението на затлъстяване.

Йодът и неговите съединения пък предпазват или забавят развитието на вече установена артериосклероза, а също така намаляват високите нива на холестерола. За целта може да приготвите следната отвара от водораслото, което предварително се изсушава: 1 с.л. наситнена су­ха билка се вари 10 мин. в 1 л вода. От така прецедената течност се пие по три пъти на ден по 1 с.л., час преди хра­нене.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.