Ниски нива на холестерола спестява сърдечните болести и проблемите с кръвоносните съдове

Ако се свали холестерола до здравословния минимум, това ще ви гарантира много по-дълъг живот, здраво сърце и прекрасно здраве

холестерола
Ниски нива на холестерола спестява сърдечните болести

За да се свали холестерола в допустими и препоръчителни граници, е най-добре да се започне спешна диета.

Задължително е концентрацията на холестерол в организма да е близка до тази, която се препоръчва от лекарите. Така се намаля рискът от инфаркт, инсулт и смърт от сърдечно-съдови заболявания с почти една трета. Това установиха учените от Imperial College в Лондон. Статините могат да намалят нивата на холестерола в нормални граници (100 милиграма на децилитър или по-малко). Статините се съдържат в почти всички лекарствени средства, които се изписват при увеличени нива на холестерола. Трябва да се има предвид, че по-ниските нива на холестерола от здравно допустимите може и да не са безопасни, пише The Indian Express .

Експертите анализирали данни от 10 проучвания, включващи 5000 хора с високи нива на холестерола. Някои доброволци получили лекарства със статини. Заедно с това те били помолени да изпробват и новото лекарство alirokumab. Учените са открили: благодарение на комбинираното лечение концентрацията на „лошия“ холестерол в тялото на участниците е 50 милиграма на децилитър или по-малко.

Понижаване нивата на холестерола до около 39 милиграма на децилитър ще доведе до намаляване на вероятността от инфаркт, удар, ангина и смърт от сърдечно заболяване с 24%. Изследователите казват, че за да се постигне такова намаляване на концентрацията на холестерол в зряла възраст трябва да се използват медикаменти. Задължително е и включването на здравословен начин на живот.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.