Високият холестерол причинява задъхване

За високия холестерол няма специфични симптоми

Високият холестерол причинява задъхване

Човек се чувства здрав, но наднормените нива на мастното вещество са основен рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Сред малкото сигнали са понижена издръжливост, прекомерно потене и усещане, че не достига въздух при бърз ход или при рутинна дейност.

Наднорменият холестерол се отлага по стените на артериите. Ограниченият поток на кръвта предизвиква в краката дискомфорт и болки, засилващи се по време на физическа активност. Когато мастното вещество е в повишени стойности, то отнема от еластичността на кръвоносните съдове и ги втвърдява. В резултат човек може да изпита болки в гърдите, в горната част на корема и във врата. Понякога се появява и чувство за стягане в гръдната област, съпроводено с усещане за тежест в главата и изтръпване на ръцете. Тъй като холестеролните плаки намаляват потока на кръвта към органите, възможно е да се наруши ритмичната работа на сърцето. То сякаш пропуска един удар, а следващият е по-силен. Често това води до затруднено дишане.

Специалистите препоръчват мъжете над 35 години и жените след 45 редовно да провеждат изследвания. Стойностите на холестерола се проверяват с кръвен тест, наречен липопротеинов профил.

Сред причините за наднормените показатели на холестерола са лошите хранителни навици, заседналият начин на живот, излишните килограми, фамилна предразположеност. Корекцията на повишените стойности в повечето случаи се постига с промени в начина на живот, засилена физическа активност, диета с ограничение на мазнините.

Когато тези мерки не помагат, се налага прием на лекарства.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.