https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Холестерол – показания и методи за балансиране

0

Холестеролът е естествена и нормална съставна част от човешкия организъм. Той е съединение от групата на мазнините (стеролите) и е необходим за синтеза, структурата и функцията на всич­ки клетки в организма. Играе роля за изграждане­то на клетъчната мембрана, на редица хормони (надбъбречни и полови), необходим е за синтеза на витамин Д и още десетки метаболитно активни вещества, жизнено необходими за нормалната обмяна.

Човешкият организъм може да образува около 70-80% от необходимия му холестерол, а останалото количество се набавя чрез консумацията на продукти от животински произход (тлъсто месо, яйца, млечни продук­ти).

холестеролНовообразувалият се холестерол, както и този приет с храната, постъпват в черния дроб, където се съединява с протеините (белтъци) и се образуват два вида липопротеини – LDL (Low Density lipoproteins), наричан „лош“ холестерол и HDL (High Density lipoproteins), наричан „добър“ холестерол. След това холестеролът се пренася в целия организъм.

Ролята на „добрия“ холестерол е да върне мазнините от кръвоносната система към черния дроб, като същевременно намалява вероятността за отлагане на холестеролови плаки върху сте­ните на кръвоносните съдове и намалява риска от атеросклероза.

Обратно на него „лошия“ холестерол пренася мазнините от черния дроб до остана­лите части на тялото и ако стойностите му са по-високи от нормалното мазнините се натрупват по вътрешната стена на кръвоносните съдове, което е една от причините за възникването на редица сърдечносъдови заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт.

За да се предпази човек от подобни заболявания, нивото на холестерола трябва да се следи редовно, тъй като той няма симпто­ми като болка, дразнене или външна проява и повечето хора нямат никаква представа, че холестеролът им е повишен. За целта е необходимо всички хора над 20-годишна възраст периодично да си правят изследвания и ако се установи повишено ниво на „лошия“ холестерол, веднага да вземат мерки.

Мъжете над 35 години, както и дамите над 45 години са възрастовите групи, попадащи под евентуален риск от висок холестерол. Също застрашени са и хората с наднормено тегло, намалена физическа актив­ност и страдащите от захарен диабет. Повишеното ниво на холестерола може да бъде наследствено, но като цяло най-честата причина е приемът на богата на мазнини храна.

Най-често за определяне нивото на холестерола в организма се използват така наречените бързи тестове, при които чрез специални, прено­сими уреди общият холестерол се определя за по-малко от 3 минути. Има едно условие при това изследване и то е, че пациентът не трябва да е приемал храна най-малко пет часа преди това. Бързите тестове могат да се провеждат и в домашни условия, но имат минус и той е, че при тях се определя само общият холестерол и не може да се установи точната стойност на „добрия“ или „лошия“.

Много по-точни са лабораторните тестове. При тях се прави липиден профил като се взема венозна кръв, а условието е да не е приемана храна най-малко 10 часа преди това. Чрез лабораторното изследване се определят нивата на общият холестерол, както и на двата вида поотделно, а също и нивото на триглицериди. Ето и кои са нормалните стойности на тези показатели:

– общ холестерол < 5,17 mmol/l – над 6,5 mmol/l е болестно състояние

– HDL („добър холесте­рол“) > 1,16 mmol/l при жените, а при мъжете – > 1,03 mmol/l

– LDL („лош холестерол“) < 3,88 mmol/l при двата пола

– триглицериди < 2,28 mmol/l

За понижаване на холестерола могат да се прилагат диети и упраж­нения. Ако се установи, че само те не са достатъчни се добавят и лекарствени средства.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.