Холестерин – митове, истина и още полезна информация

Преди време, наличието на холестерин е обявено за враг номер едно при сърдечно-съдови заболявания. Това доведе до мания за постни диети, храни с ниско съдържание на мазнини

Наистина ли са полезни диетите за сваляне на мазнини? Какво е холестерин? Какво е добър и лош холестерол? Нека ви кажем защо не трябва да се страхувате от мазнините, защо не бива да изхвърлете яйчния жълтък и да оставате на диета без мазнини.

Холестеринът е органично мастноподобно съединение. То е част от всички телесни тъкани, образува клетъчни мембрани и поддържа „рамката“ на нашето тяло. Съдържа се само в животински мазнини.

  • От него се синтезират много хормони, включително кортизол и тестостерон.
    Те от своя страна регулират много процеси в организма, включително имунитет.
  • Витамин D се синтезира от слънчева светлина под въздействието на холестерола.
  • Майчиното мляко съдържа големи количества холестерол за развитието на бебето.
  • Важен компонент на жлъчката.
  • Строителен материал за всички клетки на тялото

ВЪЛШЕБНИ ТАБЛЕТКИ ПРОТИВ ХОЛЕСТЕРИН

Оказва се, че въпросът за холестерина има и търговска страна и е изгодно да се поддържа истерията около това вещество. Продават се не само лекарства, базирани на ясно доказани параметри, но и препарати, които не могат дори да бъдат определени като лекарство, затова пък обещаващи пълно оздравяване. Прекалено примамлива е идеята, според която пациентът не прави абсолютно нищо, а само изпива съответното хапче и оздравява. А това не е възможно.

АКО ХОЛЕСТЕРИНЪТ Е ПОВИШЕН, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПИЙТЕ СТАТИНИ

Статините са препарати, които понижават нивото на холестерин в кръвта. Макар че историята с „вълшебната“ таблетка, която решава проблема, е привлекателна, мнозина от нас могат да се справят с помощта на диета, като включат в менюто си повече плодове и зеленчуци и контролират постъпващите мазнини. Решението трябва да вземе лекарят въз основа на редица фактори, а не само според общото ниво на холестерина. Към важните фактори се отнасят полът, наличието на вредни навици, артериалното налягане, възрастта. Има специални скали, по които те се оценяват. Ако рискът е под 10%, се назначава диета. Ако е по-висок, се предписват статини.

ХОЛЕСТЕРИНЪТ Е ГЛАВНАТА ПРИЧИНА ЗА ИНФАРКТ

Тъй като запушените съдове са свързвани със сърдечносъдовите проблеми, може да се помисли, че холестеринът е едва ли не главният и единствен виновник за инфаркта. Специалистите обаче му отреждат едва трето място. Пръв е артериалната хипертензия – повишеното кръвно налягане, на второ място е пушенето и едва след него е повишеният холестерин. Негативно се отразяват също слабо подвижният начин на живот, както и наднорменото тегло, стресът, диетата.

Независимо от реабилитацията на холестерина лекарите съветват да проверяваме липидния си спектър няколко пъти в годината. И то ако сме здрави. Ако имаме проблеми, трябва да се контролираме два-три пъти месечно. Защото високият холестерин с ниска плътност повишава риска от образуване на атеросклеротични плаки, води до сърдечна недостатъчност, исхемична болест, инфаркт на миокарда и инсулт.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.