https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо не бива да се храним докато ходим?

0

Не бива да се храним докато ходим, защото преяждаме

hranene dvijenie
И не само това! Вижте вредата от хапването в крачка и изкоренете този вреден навик.

Какво разсейва най-много човека по време на ядене? Този въпрос си задава екип от университета в Съри, изследващ причините за преяждането. И се оказва, че мозъкът е най-разсеян за храната при ходене.

Тогава той обработва хиляди сигнали от околната среда и проспива сигнала от стомаха за ситост. Така неусетно се преяжда.

Преди затлъстяването да стане епидемия, в тълкуването на хранителните навици водещи са биологичните фактори – гени, хормони, храносмилане, ниво на кръвната захар. Но сега, при толкова много дебели хора, напред излизат психологическите фактори. И най-вече разсейването по време на ядене. Например създаденият стереотип да се седи все по-дълго пред телевизора или компютъра.

Изводът на учените от Съри е изненадващ, пише сп. „Джърнъл ъв хелт сайколъджи“. Те са проверили как гледането на телевизия, разговорът и ходенето променят апетита. Допуснали, че лакомниците ще са по-малко податливи на разсейване. Но сбъркали.

Доколкото знаем, никой друг не е проучвал ходенето като фактор за преяждане. Но това е особено уместно за днешния модел на живот, при който все повече хора „ядат в движение“ поради прекалена заетост, обясняват учените. Те подбрали 60 жени на възраст над 18 г. с идеята, че този пол има по-голям самоконтрол да се въздържа от излишни калории. Дали им по 1 зърнено блокче и ги разделили на 3 групи. Докато ядели, едните са гледали 5 минути телевизия (без кадри с храна), вторите си говорели по двойки, а третите се разхождали. След това им било предложено да тестват 4 вида удобни за ядене по всяко време храни – шоколад, пръчици моркови, грозде, и чипс. Били помолени да оценят всяка храна според това колко я харесват и по признак сладост – соленост.
Обяснили им, че може да ядат колкото искат от всеки продукт, и ги оставили сами за 7 минути. Засичането на изяденото ставало, след като участничките излезли.

Групата на ходещите изяла 5 пъти повече шоколад от другите! Причината според учените е, че при вървеж мозъкът е зает да обработва най-много разсейваща го информация и тя „заглушава“ сигналите за засищане при неосъзнатото хранене. А и човек се тъпче с храни за удоволствие, които са бърз начин да се компенсира липсата на вкусови усещания по време на движението.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.