Ходенето е по-полезно от тренировките в залата

Ходенето е една от най- естествените човешки дейности и има доказани ползи за здравето, които няма как да си набавим по друг начин

hodeneto
Ходенето не може да замени спортуването и гимнастиката, но все пак е форма на физическа активност и подобрява тонуса. Амекиранската експертка Кати Боуман, авторка на книгата „Раздвижи своето ДНК: възстанови своето здраве чрез движение“, съветва по-активно да наблягаме на вървенето пеша.

Според нея се е появила нова категория хора, т.нар. активно заседнали

Те работят по цял ден пред компютъра, а след това се отбиват във фитнес залата.

„Не може да компенсирате 9 часа седене с 1 час упражнения – категорична е Боуман. – Нямам нищо против високоинтензивните тренировки, но те не са по силите на всеки. Макар че ходенето често е подценявано, чрез него можете да пожънете значителни ползи за здравето си.“

Изследванията сочат, че ходенето пеша гони лошото настроение, понижава нивата на стреса и тревожността. То наподобява действието на хапче антидепресант. Ако сте в приятна компания, плюсовете стават още повече. Добър освежаващ ефект оказва изминаването на около 3000 крачки, които отнемат 30-ина минути. А 45- минутната разходка стимулира мозъка и изостря умствените способности.

Не разчитайте обаче с вървене да се преборите с излишните килограми, за- щото изгорените калории за половин час са 100-200 в зависимост от наклона на терена и темпото на движение. Ако искате да се заредите с енергия, ходете пеша сутрин. Вечерната разходка е предпоставка за по- добър сън. За хората в третата възраст е препоръчително да загреят 10-ина минути, преди да повървят.

Научно доказано е, че всекидневната 30-45-минутна разходка нормализира сърдечната честота, предотвратява покачването на кръвното налягане и по този начин понижава риска от инсулт до 27%. Ако се движите със средно или бързо темпо, ще намалите лошия холестерол и ще увеличите добрия. При ходене с по-енергична крачка се подпомага перисталтиката на червата и така от тялото се изхвърлят вредни вещества.

80-90% от витамин D се синтезира при контакт на кожата със слънчевата светлина – това е още една причина да изберете ходенето на открито пред пътечката вкъщи или във фитнеса.

Мастноразтворимият витамин D е основен фактор за правилното усвояване на калций и понижава риска от остеопороза. Изследванията сочат, че жени, които са физически активни 5 дни седмично, страдат от тази болест в пъти по-рядко.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.