https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Подходящо хоби и ограничения спасяват децата от вредното лъчение на компютрите

0

Насочете детето към подходящо хоби, ако не искате да се разболее от вредните лъчения на компютъра и таблета

hobi
Децата се срещат с високите технологии в най-ранна възраст. Веднъж привлечени от телевизора, таблета, компютъра, телефона, те трудно се отделят от него.

Прехласват се от анимационни филми, преди да са проговорили. Имат си виртуални любимци, преди да са намерили истински приятели. Някои родители приемат това за нормално. Други се опитват да налагат ограничения на времето, прекарано пред екрана.

Един от начините да откъснете детето от изкуствения свят е да го насочите към някакво хоби. Така ще дадете поле за изява на неговото любопитство и ще развиете вродените му качества.

Кое занимание може да провокира интереса на вашето дете?

За да се ориентирате, трябва да си отговорите на няколко въпроса – дали то обича да спортува, или има творчески нагласи; по-общително ли е, или по-затворено; кои са слабите му страни и кои силните. Изберете занимание, което му харесва и е в неговите възможности. Ако ви е трудно да прецените какво ще му бъде интересно, експериментирайте.

Пробвайте различни неща, докато уцелите.
Колекционирането на пощенски марки, дребни монети от различни държави, хербаризирани листа на растения е подходящо хоби за деца. Сбирката трябва да се пази и увеличава, което развива чувството за отговорност и стимулира любознателността. Пазарът предлага различни игри със заложен колекционерски елемент. Например кукли, за които се купуват къща и миниатюрни мебели. Ако нямате възможност за подобна инвестиция, покажете на детето как само да си изработи дом и обзавеждане от подръчни материали, пише „Всичко за семейството“. За момчетата по-интересни са ракетите, камионите, автомобилите.

Ако вашето дете има музикални заложби, дайте шанс да се научи да свири на инструмент или го запишете в хор.

Музикалното изкуство развива концентрацията и подхранва амбицията. Рисуването тренира умението за съсредоточаване. То подпомага асоциативното мислене и провокира към свободно изразяване. От време на време говорете с малкия художник за изображенията, които рисува. Така ще научите повече за неговите преживявания, мисли и чувства.

Риболовът силно привлича децата. Той развива търпение, наблюдателност и бързи реакции. Освен това е чудесен начин за семейно прекарване на свободното време.
Хобито ангажира детето със смислена и полезна дейност. То носи удовлетворение и увереност в личните способности.

Самочувствието израства и от положителната оценка на околните за придобитите умения. Системните занимания в която и да е област стимулират желанието да се научат нови неща, да се узнаят подробности около живота на изявени личности в същата сфера. Пламне ли искрата на интереса, детето посяга към книгите, от които черпи информация и обогатява общата си култура. Понякога хобито толкова го увлича, че то постепенно се превръща в професионално поприще.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.