https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Хлапето е прекалено привързано? Какво да направим?

0

Какво да направим, ако хлапето е прекалено привързано?

privarzanost
Някои хлапета не успяват да се адаптират и се налага родителите преждевременно да ги вземат от летния лагер или да скъсят пребиваването при баба и дядо. В такъв случай не укорявайте вашия наследник. Успокойте го с думите, че вероятно моментът не е бил подходящ или че трябва още да порасне, за да се справи с подобна промяна.

Чувството за привързаност е специална връзка, но когато тя е прекалено силна, може да създаде проблеми. За първи път те се появяват в предучилищна възраст. Един от начините да развиете у детето здравословна доза привързаност е да насърчавате от ранно неговата увереност и самостоятелност. Когато излизате на разходка, позволявайте му да се отдалечава и после да се връща самичко, без непрекъснато да му правите забележки и да го съветвате. У дома го приучавайте към самостоятелни занимания. След като поиграете заедно, оставете детето да продължи без вас. Първоначално може да се отдръпнете настрани, оставайки в полезрението му. Постепенно увеличавайте дистанцията, докато свикне, че от време на време излизате от стаята. Наглеждайте го и хвалете самостоятелните му постижения.

Определете си моменти, които да посветите изцяло на детето, без да вършите странични неща. Общите ви преживявания ще му помогнат да изгради увереност и вътрешна сигурност. Психолозите твърдят, че хлапетата, които не могат да се радват на пълното внимание на своите родители, по-трудно преживяват отсъствието им.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.