Хипертония в детска възраст, заради електронните устройства

Все повече тийнейджъри страдат от хипертония и за това има нов основен рисков фактор – прекарват много време пред екраните на различни електронни устройства

Хипертония в детска възраст, заради електронните устройства

Тенденцията е световна, България не прави изключение, твърди кардиологът проф. Йото Йотов.

С наднормено тегло са 20-30% от българчетата, а с тежко затлъстяване -около 10%. Основната причина е препаленият енергиен прием, втората е липсата на физическа активност. Третата предпоставка за повишено артериално налягане е прекомерното използване на електронни устройства. При тези дейности напрягането на зрителния апарат и неговия координационен център в мозъка се стимулират, в резултат на което се активира центърът на артериалното налягане и то се повишава, обяснява проф. Йотов.

Времето, което децата прекарват в гледане на телевизия, управляване на игрови конзоли, използване на мобилен телефон, лаптоп или таблет, се увеличава все по-драматично през последните години.

Според проучване в САЩ деца от 5 до 16 години прекарват средно 6 и половина часа на ден пред екрана срещу около 3 часа през 1995 г. При тийнейджърите часовете вече са средно 8 на денонощие.

Децата използват все по-често едновременно повече от едно устройство – докато сърфират в интернет на таблет или смартфон, работи и телевизорът, а те хвърлят по едно око към екрана.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.