https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как щедростта помага при хипертония?

0

Щедростта може да ни спаси живота в буквален смисъл на думите: това разкриват изследователи от Университета на Британска Колумбия в Канада. Ако направите дарение или купите подарък на близък човек, вашето артериално налягане се понижава – промяната е аналогична на ефекта от приема на лекарства за хипертония.

darНе е за вярване – но доказателствата са налице, твърдят от medikforum.ru. Да си помислим, че всеки ден сме изправени пред избор – как да похарчим парите си. Според изследователите насочването на парите към благотворителност, т.е. към помощ за други хора, повишава нивото на щастливи усещания у дарителя и подобрява физическото му здраве. Има реални доказателства за това, че заделеното в помощ на другите време подобрява здравето на човека, но никой до този момент не е изучавал въпроса за въздействията при даряването на пари. Има ли и тогава оздравителен ефект, особено при хипертония? Ето защо канадските учени предприели експеримент, за да си отговорят точно на този въпрос.

За експеримента били ангажирани 128 здрави доброволци на възраст от 65 до 85 години. Всеки от тях получавал по 40 долара седмично в продължение на три седмици. Половината доброволци трябвало да изхарчват парите за себе си, а другата половина имали задача да ги използват за други хора. Редовното, системно измерване на артериалното налягане на доброволците доказало, че харченето в полза на другите реално смъква артериалното налягане. Все пак не е трудно да се досети човек какъв ще е резултатът от канадския експеримент!

Учените отбелязват, че най-силен ефект имал актът на даряването у диагностицирани хипертоници или у хора с чести прояви на високо кръвно налягане. Интересно е и това, че ефектът от дарителския акт у хипертоници се оказал същият като постигания с хапчета за кръвно.

Същевременно се отбелязва, че хипертониците, които трябвало да харчат джобните само за себе си, по време на описвания експеримент нито веднъж не получили облекчение. Изводът: ясно е, че добротата към ближните наистина притежава лечебна сила!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.