Херпес симплекс е опасен за бременните

Херпес симплекс вирусът е опасен за бременните. Затова те трябва да подхождат особено внимателно към интимната си хигиена

херпес симплекс
Гениталната инфекция, причинена от херпес симплекс вирус, се предава при сексуален контакт. Вирусът е много разпространен, но не живее дълго извън организма. При заразяване обаче се скрива в латентно състояние и
остава за цял живот в организма. Лекарите предупреждават, че може да се реактивира след години и да предизвика инфекция.

Херпесните инфекции са опасни при бременност, защото засягат бебето. Има данни, че вирусът може да доведе до аномалии в мозъка и очите, ако инфектирането при майката възникне по време на първото тримесечие. Според медицинските статистики 40% от новородените, засегнати от вируса, развиват сериозни заболявания.

Първичната инфекция с генитален херпес повишава честота на спонтанните аборти и преждевременните раждания. При липса на симптоми (мехурчета, които се разраняват и покриват с коричка) вероятността за предаване на инфекцията на новороденото е малка.

Много неприятна е появата на херпес симплекс. Симптомите започват с парене, сърбеж и мравучкане по кожата, пареща болка и дискомфорт. Мястото се зачервява и подува. След това се появяват типичните мехурчета – групирани и изпълнени с водниста течност. По гениталиите, поради триенето, мехурчетата се пукат бързо и се образуват плитки ерозии и язви, които постепенно се покриват с крусти, епителизират и зарастват напълно. Процесът отнема около 10-15 дни.

Обривът най-често е групиран на едно място, но по гениталиите, поради контакта, могат да се появят и т.нар. „огледални обриви“ – на мястото на контакта на първичния обрив със съседни лигавици (http://www.drkaliasheva.com)

Когато установи херпесно заболяване на бременната, лекарят може да препоръча раждане с цезарово сечение.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.