https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Херния – видове и симптоми

0

Най-честа е ингвиналната херния. Появява се, когато част от черво навлезе в цепнатина ниско долу в коремната стена

херния
Ингвиналната херния се появява в областта на слабините. Страдат повече мъжете. Най-често разкъсването на стената се получава при повишено налягане в коремната кухина – от вдигане на тежко, изнурителен физически труд, напъване за ходене до тоалетна, при слабост на коремните мускули.

Хиатална е хернията, при която част от коремен орган е избутана нагоре в гърдите през отвор в диафрагмата.

Бедрената херния е резултат от навлизането на мастна тъкан или част от черво в най-горната част на вътрешната част на бедрото.

Изсипване се получава и при излизане на тъкан през незаздравяла напълно хирургична рана в корема.

Има и пъпна херния – мастна тъкан или част от черво се настанява извън коремната стена близо до пъпа. Тя е доста честа при бебетата, които много плачат.

Мускулните и дисковите хернии се срещат при спортисти и хора в другата крайност на физическото натоварване – много обезд-вижените. Сравнително по-редки са седалищните хернии и обтураторните, които са вид вътрешни изсипвания.

Търсете лекар винаги когато имате съмнение за поява на херния. Една от категоричните индикации е т.нар. заклещване – излязлата част не се връща на мястото си. Друг недвусмислен знак, че положението е сериозно, е гадене, повръщане, тежест с усещане за неподвижност на червата или режещи спазми. Може да се придружават от запек или кръв в изпражненията.

За ингвиналните, бедрените, пъпните и оперативните хернии симптомите са очевидно набъбване под кожата на корема или слабините. То е придружено с дискомфорт в областта на корема или слабините при повдигане или навеждане напред. Подутината може
да изчезва при лягане по гръб. При хиатална херния без други симптоми може да се появят необясними киселини или болка високо горе в корема.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.