Нисък хемоглобин – защо това състояние е опасно за здравето?

Нисък хемоглобин имат хората, които страдат от анемия, предизвикана от недостига на желязо

хемоглобин

Защо ниското ниво на хемоглобин е опасно за нашето здраве?

Малокръвие, анемия, ниско ниво на хемоглобин в кръвта – тази диагноза е все по- често срещана сред жителите на големите градове. Означава недостиг на червени кръвни телца. За да се справите, не е задължително веднага да започнете прием на лекарствени препарати – може просто да увеличите в менюто си храните с високо съдържание на желязо.

Нивото на хемоглобин в кръвта е един от важните показатели за здравето. Основната му задача е да разпределя кислорода от белите дробове по целия организъм. За изработване на хемоглобин е необходимо желязо. В повечето случаи именно дефицитът на този микроелемент води до анемия. За да сме здрави, необходимо е не просто да включваме в менюто си продукти, съдържащи желязо, а да ги консумираме правилно и да изключим тези елементи, които се свързват с желязото и пречат на усвояването му.

На първо място – при анемия
жизненонеобходим е витамин С. За да си го набавите, пийте много шипков чай и хапвайте често плодове и зеленчуци – портокали, листни зеленчуци, моркови, домати. Обърнете внимание на витамин В12 -той помага за формирането и развитието на червените кръвни клетки и нивото на хемоглобина. Най-много витамин В12 има в продуктите от животински произход – черен дроб, месо, сирене, яйца, риба Веганите е добре да наблягат на морски водорасли и соята, които съдържат този витамин.

Какво възпрепятства усвояването на желязо?

Калцият се свързва с желязото и не му позволява да се усвои от организма. Затова продуктите, съдържащи желязо, трябва да се консумират отделно от млякото и другите храни, съдържащи калций.

Второто препятствие за желязото са зърнените култури – поради тази причина не съчетавайте месо с макарони и хляб.
На усвояването на желязото пречат също кафето и чаят – може да ги замените с билкови чайове и плодови сокове.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.