Как да подобрите съня: спете в хамак

Да се спи в хамак е много приятно, дори и полезно, не само по време на отпуската. Разберете защо!

хамак
Спането в хамак е не само приятно, но и много полезно

Майките люлеят бебетата и този приспивен ефект е известен от векове. Възрастните също трябва да се люлеят, ако искат да подобряват съня си и да засилят паметта си.

Учени от Университета на Женева обаче откриха кой е най-ефективният начин за люлеене – настрани, например в хамак. Така се заспива по-бързо, сънят е по-качествен и далеч по-възстановяващ, а на следващия ден това осигурява по-добра памет.

В експеримента на швейцарските изследователи са участвали 18 доброволци

Те прекарали една нощ в нормално легло и една в легло, което се люлее настрани.

„В движещото се легло хората заспаха 6 минути по-бързо и по-малко се будеха през нощта. В резултат на добрата почивка се справиха по-добре с теста за памет на следващия ден“, свидетелстват учените.

При проучването те са мерили и т.нар. микро събуждания, които траят под 11 секунди. Не се усещат, но мозъкът се раздвижва и ка-
чеството на съня намалява.

При хората, заспали с люлеене, микро събужданията били с 35 по-малко на нощ. Те прекарали 27% от нощта в дълбок сън в сравнение с 22% за спящите в обикновено легло.

Спането в хамак е полезно за вас, дори може да ви помогне да излекувате безсънието

Ползата от спането в хамак едва сега започва да придобива признание в проучванията за подобряване на съня. Често първият пример, който може да се даде на хората, които питат за дългосрочна употреба на хамак, е да разгледат малко снимки от Централна и Южна Америка, където буквално милиони хора използват хамак като свое легло всяка вечер. Не е от необходимост или бедност, това се прави, защото те предпочитат да спят в хамак заради всички предимства, които предоставя той.

Лошите преживявания в хамака обикновено се свеждат до две неща: да сте в хамак, който е лошо проектиран или просто да спите неправилно в хамака.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.