Хълцане – причини и лечение с народни средства и лекарства

Как да се отървете от досадното хълцане, особено тогава, когато се е превърнало в доста често срещано явление за вас и близките ви

хълцане
Нека в началото разберем какви могат да бъдат причините, които да доведат до хълцане?

Причини:

 • хипотермия;
  хронични заболявания на белия дроб, стомаха, шията и диафрагмата;
  стрес;
  преяждане;
  неконтролирана употреба на алкохол;

Хълцане след хранене често възниква в резултат на неправилен прием на храна, или когато организмът не е в състояние правилно да смила храната.

Честото хълцане е следствие на стимулация на нервите, които засягат дихателните мускули, като плеврит и пневмония. Химиотерапия при пациенти с ракови заболявания, травма, инфекции и тумори на мозъка могат да предизвикат често хълцане.

Хълцането при бременните жени е често срещано явление и съвсем безобидно. Но ако това хълцане носи тежък дискомфорт, най-добре е да се консултирате с лекар и да се опитате да отстрани причината.

Хълцане на плода може да настъпи в резултат на рязката промяна в емоционалното състояние на майката или плода, поглъщане на големи количества околоплодна течност. Хълцането помага на децата да се подготвят за хранене от гърдата и да поглъщат храна, така че лекарите смятат това явление за нормално.

Хълцане при новородените е много често, то е безвредно за плода. За да се спре хълцането на детето е необходимо да се установи причината за появата му:

 • на бебето му е студено;
  има нужда от прием на течност като мляко, вода или слаб чай;
  по време на храненето детето е погълнало много въздух или е преяло;
  бебето се страхува.

Лечение

Ако честите пристъпи на хълцане продължават повече от два дни, трябва да отидете на лекар. Той може да назначи някои от следните лекарства:

 • Халоперидол, хлорпромазин, баклофен – помага на диафрагмалните мускули да се отпуснат;
 • Омепразол – потиска отделянето на солна киселина в стомаха;
 • Габапентин – намалява инервацията на диафрагмата.
  Хлорпромазин – инхибира възбудимостта на централната нервна система.

Народни средства за лечение на хълцането

Народните средства за лечение на хълцане са разнообразни. Всички знаем, че трябва да изплашим леко хълцащия. Това е неприложимо при бебета, обаче, а при малките деца е напълно излишно, защото внезапния уплах може да причини други вреди.

При хълцане народната медицина препоръчва прием на вода с ябълков оцет. Прави се слаб разтвор на оцетна вода и се пие на малки глътки. Може също така да поемете въздух и задържите дъха си колкото може повече.

Comments

1 thought on “Хълцане – причини и лечение с народни средства и лекарства

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.