https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да откажете хлапето от гризането на ноктите?

0

Гризането на ноктите не е рядко срещано явление – със сигурност сте виждали деца, че и възрастни, които имат този вреден навик

grizaneto na nokti

Съзнателният контрол отстъпва пред него, а забраната не помага за преодоляването му.

Специалистите хвърлят светлина върху психологическите причини за гризането на ноктите. Те разглеждат ноктите като инструменти на агресивността. При животните служат за защита и/или нападение, а гризането им при човека би могло да се интерпретира като кастрация на собствената агресия. В повечето случаи подобно поведение говори за страх от предприемане на „бойно“ действие и затова се пристъпва към притъпяване на оръжията. В самия процес на гризане се изразходва част от агресивността, но посоката е навътре, към самия теб.

Когато детето гризе ноктите си, то се намира в състояние, което не му позволява да насочи агресивността си навън. Това е ясен знак за родителите да се вгледат в собственото си поведение и възпитателни методи – доколко потискат и/или оценяват негативно агресивните прояви както на децата си, така и своите. Ако се ревизират крайните възгледи относно агресивността и тя се допусне в нейните социално-приемливи граници, тогава детето ще се научи да се защитава и няма да си гризе ноктите, защото те ще са му необходими. Друг вариант е родителите да дадат на детето си възможност да изрази своята агресивност без чувство за вина, например чрез спорт.

Понякога причина за вредния навик е скука. Затова се старайте да намирате работа на детето и да държите ръцете му заети – няма значение дали ще играе, рисува или ще ви помага в кухнята. Друга честа причина е желанието на детето да привлече внимание към себе си. Освен това хлапетата обичат да имитират приятелчетата си, така че провокиращият фактор може да бъде и извън семейната среда.

Един от нестандартните, но ефективни методи за справяне с упорития навик предлага американският психотерапевт Милтън Ериксон. Той препоръчва на родителите да въведат в дневния график на детето специално време за гризане на нокти. Когато заниманието се превърне в задължение, хлапето подсъзнателно започва да му се противи.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.