https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Гризането на ноктите – лош навик или болестно състояние?

0

Гризането на ноктите спада към множество невротични действия, които човек прави, без да мисли, когато е под стрес

гризането на ноктите
Гризането на ноктите – лош навик или болестно състояние?

Гризането на ноктите е лош навик. Някои си скубят веждите, други си чоплят косата, трети си смучат палеца и пр. Характерното е, че това са действия, извършвани в детството, но забравени.

При определени обстоятелства те започват да се повтарят.

Ето някои от най-честите причини за това.

При неврозата стресът от външната среда провокира несъзнавани психични противоречия. Те пречат на концентрацията и връщат човека към по-ранни стадии от психичното му развитие. Този регрес се изразява в извършване на неща, които са му помагали да се отърве от страха си като малък. Колкото по-тежък е стресът, толкова по-голяма е вероятността от такива паразитни действия. В лечението на неврозата участват психолог и психиатър. Колкото по-рано се започне то, толкова по-го-лям е шансът неврозата да се излекува напълно.

Отделна форма на невротичното поведение е прекалената стеснителност. При нея гризането на нокти може да е част от установено поведение. Важно е да се проследи какви житейски ситуации предизвикват стеснителната реакция. Най-често това са контактите с непознати. Ако става дума за юноша, се налага когнитивно-поведенческа психотерапия.

Гризането на ноктите може да е семейна черта

Поне един от родителите или друг в семейството има този навик. Детето го копира и това подражание се закрепва в поведенческите му реакции. Вероятно и по-възрастният страда от някаква форма на невроза. Проблемът е, че наред с този вреден навик детето може да „попие“ и други невротични нагласи, които да се проявят по-късно.

Гризането на ноктите може да се появи и при рядкото обсесивно-компулсивно разстройство. Това са натрапливи мисли и действия. Засегнатите най-често мият много пъти ръцете си и те се разраняват. Наясно са, че това не е редно, но усещат силно напрежение, ако не го направят. Натрапливите действия може да са най-различни. Между всички тях е и гризането на нокти. Обсесивно-компулсивното разстройство се лекува с медикаменти от психиатър.

Някои млади момичета гризат ноктите си като допълнение към грижите си за перфектен маникюр

Това е резултат от стигнал до крайност несъзнателен стремеж към постигане и поддържане на идеално тяло. Той може да означава и липса на самочувствие. Ако родител го забележи у дъщеря си, редно е да разговаря с нея. Колкото повече се говори за това, толкова по-добре.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.