https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Грипните щамове – как, кой и кога атакуват

0

Добре е да се знае, че грипните щамове засягат различни възрастови групи

gripnite shtamove
Лекарите казват, че H1N1, наречен “ Калифорния“, поразява най-вече младежи, мъже и жени в активна възраст, хора, които имат излишни килограми и бременни. Друг от грипните щамове, H3N2, известен като „Швейцария“, е грип от класически тип и протича без особени усложнения.

Ваксинирането е надеждна профилактична мярка, но за нея вече е късно – организмът има нужда от три седмици, за да си създаде имунна зашита. Ако сте пропуснали да се имунизирате, остава да заложите на личната хигиена и ограничаване на контактите със заболели хора. Специалистите съветват срещу атаката на грипните щамове да проветряваме редовно помещенията, да дезинфекцираме повърхностите около нас, да стоим поне на метър един от друг, да избягваме докосването с ръка на носа, очите и устата, да мием често ръцете и да ползваме влажни кърпички, напоени с алкохолен разтвор. Препоръчителни са разходките на чист въздух.

Световната здравна организация обяви, че най-изявените симптоми на тазгодишния грип са отпадналост и рязко повишаване на телесната температура. Те са сигнал да посетите личния лекар. Има противогрипни медикаментозни средства, които действат безотказно, но те трябва да се приемат до 36 часа след появата на първите симптоми. Много е важно да останете вкъщи на постелен режим. Така ще дадете възможност на организма да се справи по-бързо с инфекцията, причинена от грипните щамове.

Пренебрегването на тези два съвета коства загуба на много сили и ресурс. Пийте повече течности -вода, билкови чайове, компоти, сокове.

Бъдете особено внимателни към кашлицата, защото тя е показател за опасността вирусната инфекция да прерасне в бактериална. Ако към петия ден след като сте станали жертва на грипните щамове се появят гнойни храчки, много е възможно белият дроб да е засегнат. В случай че лекарят потвърди това съмнение, налага се прием на антибиотици.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.