Грипът може да нападне всеки момент

Заради топлото време и нестабилните температури грипът може да се разрази с пъна сила в първите дни на февруари

 

грип
Грипът може да нападне всеки момент

Заболеваемостта обикновено се оказва сериозен проблем – само в областните градове вирусните инфекции засягат 1,4-1,6 млн. Актуалните за тази зима щамове са 3. Очаква се водещият вирус да е мутиралият „Тексас“. Заедно с него циркулират добре познатият свински грип H1N1 и вирусът „Масачузетс“. Инкубационният период е кратък и патогените лесно се предават по въздуншо-капков път. Възрастните хора са заразни около 1 ден преди и 5 дена след появата на симптомите. При децата поради по-слабата им имунна система вирусът се запазва по-дълго време в организма и те могат да предават заразата 10 и повече дни.

Грипът се усеща заради внезапните симптоми. Той започва с втрисане, висока температура, мускулни болки в цялото тяло, отпадналост, силно главоболие. За разлика от него настинките се характеризират с болки в гърлото, хрема, кашлица. Грипният вирус, който се размножава в епитела на дихателния тракт, дава поражения във всички органи и системи вследствие на предизвикания оксидативен стрес. Това е една от главните му отлики с респираторните вируси при настинките. При сблъсъка на имунната система със засегнатите от грипа тъкани се отделят прекисни радикали, които увреждат малките кръвоносни съдове. И оттам страдат сърцето, бъбреците, мозъкът, средното ухо, стомахът, всички мускули.

Най-добрата профилактична мярка срещу вирусни инфекции е ваксинирането. Но тъй като „Тексас“ мутира, ваксината няма да е ефективна срещу този щам. Налага се да разчитате и на други предпазни мерки. На първо място избягвайте контакти с болни хора – такива, които често кихат, кашлят и подсмърчат. Според британски учени само едно кихане в метрото или на автобусната спирка в пиковите часове може да зарази над 150 души в рамките на 5 минути. Мийте често ръцете с топла вода и сапун. Избягвайте да докосвате очите и носа – през лигавицата вирусите нахлуват бързо в организма. Ако не успеете да се опазите, не подценявайте заболяването и посетете лекар. Иначе рискувате да си навлечете усложнение. Най-честото е бактериалната пневмония, която се явява вторична проява на грипната инфекция. Други възможни усложнения са синузит, отит, миокардит (възпаление на сърдечния мускул), енцефалит, менингит, влошаване на хронични заболявания. Специално при свинския грип болките в гърдите и затрудненото дишане са признаци за усложнения.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.