Какви изненади да очакваме от тазгодишния грип?

Всяка зима ни атакуват различни щамове грип. Какво да очакваме от виросите през есенно-зимния сезон?

грип
Какви изненади да очакваме от тазгодишния грип?

След мощната вълна от рино- и аденовируси, която причини бум от настинки, в края на октомври и началото на ноември лекарите вече са факт първите случаи на грип. Епидемиолозите съобщават, че през есенно-зимния сезон ще ни атакуват три щама – вече добре познатият свински грип, относително новият А-Хонконг и представителят на тип Б-Брис бейн.

Началото на инфлуенцата е толкова остро и внезапно, че човек може да посочи точно кога се е разболял, твърдят лекарите. Характерните симптоми са болки в мускулите, отпадналост, телесна температура над 38 градуса, загуба на апетит, гадене, повръщане, хрема. Ако усетите тези неразположения, веднага търсете лекарска помощ, за да избегнете усложнения.

Най-засегнати зимния грип са хората, посещаващи училища, детски градини, медицински заведения, банки, офиси

В рисковата група са също мъжете и жените от третата възраст, които са с по-нисък имунитет, както и онкоболните, хипертониците, страдащите от диабет, бъбречни и белодробни заболявания.

За разлика от настилката, която, макар и заразна, ограничава своето разпространение с отделни случаи, грипът има епидемичен характер. Именно затова лекарите препоръчват да се имунизираме. Ваксината изгражда в организма антитела срещу очакваните за сезона грипни вируси. Тези антитела, ако не успеят да предотвратят заболяването, помагат за протичането му в по-лека форма.

Здравните инспекции информират, че в имунизационните кабинети, както и при джипито вече може да се ваксинирате. Медикементът струва 9-11 лева (в зависимост от фирмата производител), като в цената влиза и поставянето.

Сега е подходящ период за предприемане на профилактичната мярка. Необходими са 3 седмици за изграждане на имунитет срещу трите грипни щама, а все още не сме навлезли в предепидемична обстановка, когато много хора заболяват. Ваксината осигурява защита за около 6 месеца. Тя е подходяща и за деца в съвсем ранна възраст – след навършване на 6 месеца.

Важно условие за всички, които решат да се имунизират, е да са здрави (при температура, кашлица, хрема трябва да изчакате да преминат). Ваксината е изцяло противопоказана за алергичните към яйчен белтък.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.