Грешките, които допускат разведените родители

Раздялата е много трудно нещо, особено за хора, които са се обичали някога и са създали деца. Но за самите деца е още по-трудно. Те смятат, че заради развода и разминаванията на родителите си, са виновни самите те. Често се налага да понесат ред негативи, като различни битови проблеми, недоимък, дефицит на време на единия или дори и двамата родители. Често се случва така, че дори единия родител завинаги изчезва от живота им.

От там следва много повече несигурност през живота на едно дете. Но разбира се всичко зависи от родителите. Може да се стигне до развитие на сериозни комплекси, които могат да ги направят неспособни да създадат свой дом и семейство. Но може и именно тези негативи да ги направят по-силни и да им помогнат да създадат едно силно и задружно семейство. За щастие, поне днес никой не гледа на децата на разведените родители като на нещо лошо и прокажено, както преди 20 години, когато наред с извънбрачните са били нареждани до нещо много лошо, което може даже да прихванеш, ако контактуваш с тях.

В тази насока ви представяме 5 препоръки, изградени въз основа на най-често допусканите грешки при развод, които всеки човек може да нагоди според собствените си ежедневие и разбиране:

file113951. Избягвайте да използвате детето си за посредник в комуникацията си с бившия ви съпруг/а. Това е една много често срещана и абсолютно погрешна тактика. И без това детето страда достатъчно от раздялата, няма нужда още повече да го натоварвате. И след години развод, такова поведение е неприятно за детето. То не е виновно, че вие двамата не можете да общувате и да се разберете.

Ако личната среща ви натоварва, по-добре изберете друг подход – мейли, съобщения или пък по скайп, за да се разберете по даден въпрос. Все пак, ако проблемът е свързан с вашето общо дете, е добре връзката и разговора да бъдат директни. Не позволявайте ситуацията да излиза извън контрол при гневен изблик отстрана на бившата ви половинка.

2. Тийнейджърите са особена категория деца. Макар и по-големи, те изживяват раздялата на родителите си още по-тежко. Не си мислете, че са като са високи или пък по-големи, те са пораснали и емоционално и са равни с вас. Не търсете съчувствие от тях, ако сте наранени от другия родител. Те са плод на вашата любов и избор в миналото. Позволите ли си да давате негативни оценки за другия родител пред тийнейджъра, попадате в собствен капан. Вие сте родител за това дете, затова не го обърквайте допълнително с негативи, насочени към другия.

3. Дори и да ви е трудно, изслушвайте детето, в моментите, в които е решило да сподели своите чувства пред вас, свързани с нещо за другия родител. След като го изслушате не си позволявайте да критикувате другия, макар да ви се иска да му откъснете главата. Не му набивайте ваши мисли в главата. Бъдете обективни, все едно детето говори за свой приятел, от който се е разочаровал. к

4. Не забравяйте, че дори и да не подхваща темата за посещението си при другия си родител, то детето има нужда да сподели какво точно се е случило там, какво е преживяло, докато не е било при вас. Да не говорим, че вие сте длъжни да узнаете как точно се чувства то под другия покрив и за неговите емоции. Но не питайте директно, а по-добре започнете разговор с някакъв общ въпрос, за да намалите напрежението и постепенно преминете към основното, което ви интересува.

5. Дори и да сте направили някоя от изброените грешки, никога не е късно да поправите стореното. Децата, докато са сравнително малки са склонни да прощават нашите грешки, но стига да не става въпрос за тежките и късни тийнейджърски години, когато гневът е почти постоянно тяхно емоционално състояние.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.