Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/ribolove/public_html/zdrave24/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Грапави, зачервени и подути устни – какво причинява това?

Грапави, зачервени и подути устни – какво причинява това?

Алергичните реакции могат да бъдат много разнообразни и често те се появяват върху нашите устни

устни
Грапави, зачервени и подути устни – какво причинява това?

Алергичните симптоми са сходни с тези на други заболявания. Това е вярно и в случай на алергия по устните. Подути, зачервени устни, грапави, раздразнени и пукнати устните могат да говорят за това, че в организма протича някаква алергична реакция.

Как се появява алергията по устните?

Проявите на алергична реакция могат да бъдат различни: малък обрив, уртикария, зачервяване и подуване, мехури, сърбеж, напукани устни, суха кожата на устните и т.н. Почти всички варианти могат да се появят с еднаква честота. Изключение прави само заболяването ангиоедем. Този случай изисква внимателно лечение и задължителна консултация с лекар, тъй като подуването може да се разпространи и да покрие назофаринкса, и лицето може да се задуши в рамките на няколко минути.

Не рядко алергията по устните се бърка с херпес. В този случай, лечението трябва да се извършва правилно. Ето защо е необходима консултация с лекар. Понякога алергии могат да се проявяват не по самите устни, а в областта около тях. По принцип, това е изсушаване и лющене на кожата, обриви, копривна треска или мехури.

Причина за алергия по устните може да е храната, а може да е и мръсния въздух. Това обикновено се изяснява след преглед при специалист и последвали изследвания.

Как се лекува?

Във всеки случай, алергията е свързана с повишени количества на хистамин в тялото. Ето защо първата стъпка по пътя към възстановяването ще бъде прием на антихистамини. Може би назначаването на хормонални мехлеми и гелове ще е добре, но използването на тези мехлеми в непосредствена близост до лигавицата изисква специални грижи и средствата трябва да се избират много внимателно.

Също така за облекчаване на сърбежа може да бъде назначени и компреси с билки, които могат да възстановят баланса на влага в кожата и устните.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.