Грапава длан – защо това е сериозен симптом?

Грапава длан може да се получи при недостатъчни грижи за кожата на ръцете. Но, грапава може и да е дланта при някои сериозни заболявания

грапава длан
Грапава длан – защо това е сериозен симптом?

Не пренебрегвайте наличието на грапава длан. Планувайте поне няколко задълбочени изследвания, които може да разкрият важни подробности за вашето здраве.

Следващите редове ще ви информират за някои външни проявления на онкологичните болести, които не бива да се пренебрегват.

Ръцете разкриват много за чо­века. Пръстите, нокти­те и дланите му имат как­во да разка­жат за него­вите навици, начин на жи­вот, за боле­стите му

На снимката е дясната ръка на 71-годишна жена с ви­дими отлагания от тютюнев дим по възглавничките на палеца, показалеца и сред­ния пръст. Така е, като държиш с тях цигарата си години наред.

Но забележете изпъкна­лите дерматоглифи на дланта. Те са твърде грапа­ви. На въпрос за тях тя казва, че ги има от година насам и се развиват бавно. Не я сърбят, не я болят и е дошла в болницата за съ­всем друго нещо.

После тя се изкашля и изплюва малко кръв.

Много рядко се среща такава длан. Нарича се при­добита кератодерма. В страни, където се яде ка­рантия, лекарите я сравня­ват с вареното шкембе. Но „грапава длан“ е по-щадящото название.

При 90% от случаите тя е резултат от неоплазия – ра­ково образувание някъде в тялото. В случая с тази па­циентка – първичен адено—карцином в белия дроб. Ето как ракът се познава по ръцете.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.