https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

7 грешки, които допускаме при готвене

0

Това са 7 грешки, които най-често се допускат при готвене

gotvene
Ако искате да се наслаждавате на вкусни ястия, не допускайте тези 7 често срещани грешки.

Използвате твърде малка дъска за рязане. Вероятно няма да ви е никак удобно и няма да нарежете продуктите както трябва. Освен това ще нацапате повече наоколо. Имайте вкъщи поне два размера дъски и нека едната да е по-голяма, поне с дължината на стандартен бял хляб.

При готвене заменяте пресните подправки със сушени, или обратното. Замислете се – когато правите сушени чушки с боб, ще получите ли същия резултат с пресни чушки? Не, то е ясно. Голяма част от сушените подправки нямат изобщо вкуса на пресните, дори не напомнят. Това важи с пълна сила за кориандъра, ригана, джинджифила.

Готвите със стари подправки. Те са много важни за всяко ястие и понякога се случва да се презапасяваме с тях, а това не е добре, защото изветряват. По-добре купувайте малки пакетчета, а пресните подправки съхранявайте във фризера в пликчета – някои от тях, размразени, имат същия вкус като пресни.

Използвате готови бульони при готвене на супи и сосове. Те са изключително важна съставка в ястията, особено при супите, разбира се. По-добре си правете домашен бульон и го замразявайте във фризера, отколкото да разчитате на кубчетата, пълни с изкуствени съставки и доста лоши на вкус в сравнение с истинската храна.

Слагате всички съставки наведнъж. Това е често срещана грешка, но не бива да я допускаме. Защото някои съставки имат нужда от по-дълга обработка, затова следвайте рецептата – и като последователност, и като време за готвене на всяка съставка.

Често манджата ви загаря, а вие разчитате, че ще изчистите съда с тел. Може да го направите, но това съкращава живота на съдовете значително. А и при много търкане някои от тях отделят вредни за организма ни съставки.

Режете зелената салата на ситно и с нож, вследствие на което тя спихва и става лигава. Зелените салати е добре да се накъсват и да се овкусяват директно преди консумация, защото иначе ще сервирате нещо мокро и сплескано вместо красива салата. Същия резултат ще имате и ако не сушите напълно листата на салатата, преди да ги нарежете. За целта се продават дори специални уреди.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.