https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

ГМО: Какво означава ГМО?

0

Генетично модифицираните организми (ГМО) са растения, животни и микроорганизми, генотипът на които е бил изкуствено изменен с помощта на генно инженерство


ГМО означава, че генетичният материал е бил взет от друг организъм. Това се прави,  за да може продуктът да зрее по-бързо, да е по-траен, да е устойчив на атмосферни промени и на различни вредители. Също така и да е по-вкусен и привлекателен на външен вид.

Генетично модифицирана храна започва да се предлага за първи път в началото на 90-те години на XX в. Отначало се появяват домати, които може да се съхраняват по-дълго, без да се развалят. След това на пазара започват да се предлагат около 30 вида други ГМО продукти – чушки, царевица, ябълки, картофи и много други. Днес над 40 държави отглеждат ГМО култури. В Канада например това са захарно цвекло, тиква, царевица и соя. В Индия -памук, а в САЩ са успели да докажат безвредността и да допуснат до продажба генетично модифицирана атлантическа сьомга. тази риба расте два пъти по-бързо и става два пъти по-голяма от дивата.

ГМО продуктите предизвикват заболявания -истина или мит

Към настоящия момент не са открити убедителни доказателства за опасността на ГМО храните за човека. Научните изследвания, целящи да разобличат тези продукти, в 99 от 100 случая не подкрепят вредата с експерименти и статистически анализи.

Според някои учени ГМО храните сами по себе си не предизвикват никакви заболявания. Те не са канцерогенни, не причиняват безплодие. Те не са токсични и не спомагат за възникване на проблеми със здравето.

ГМО са противоестествени и не са вкусни?

Важно е да се отбележи, че „пластмасовите“ безвкусни домати и ябълки по рафтовете на много магазини не са задължително ГМО продукти

Генетичното инженерство не влияе на вкуса на продуктите. Някои учени твърдят, че вече са намерили начин да го направят).

Освен това, генетичната модификации е естествен процес, който се среща дори и в природата -например много бактерии
просто пренасят своите гени в растения. Учените смятат, че с помощта на ГМО може да се получат нови сортове продукти, много по-полезни и безопасни – например ориз с ген на царевица, богат на витамин А, и мляко без ешерихия коли.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.