https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Какви заболявания причинява консумацията на глутена?

0

Консумацията на глутен може да бъде опасна за вашето здраве

gluten
Много хора се отказаха от консумацията на хляб, спагети и друг вид паста, защото телата им са или достатъчно чувствителни към глутена, който се съдържа в пшеничното брашно, или страдат от целиакия (постоянна хранителна непоносимост към глутен). Той може да бъде намерен и в овеса, ръжта, в ечемика, в миксовете за супи, в соевия сос и в бирата. Чувствителността към глутена е автоимунно заболяване, което причинява възпаление на мозъка, сърцето, ставите, на храносмилателния тракт.

Оказва се, че този протеин може да причини още 55 заболявания или да влоши такива, които вече са налице.

Остеопороза

Лекарите препоръчват на хората, страдащи от това заболяване, да увеличат приема на калций, за да заздравят костите си, но препоръчват още да извадят от хранителния си режим глутена. Оказва се, че плътността на костите се подобрява, ако извадим от диетата си този протеин.

Синдром на раздразнените черва

Доказано е, че ако не консумираме продукти, съдържащи глутен, в рамките на шест месеца доста от симптомите на това заболяване ще затихнат.

Анемия

Тя причинява намаляване на хемоглобина и червените кръвни телца, които са важни за снабдяването с кислород на органите. Освен това ни лишава от желязо, фолиева киселина и витамин В12, което може да е знак за целиакия. Тези нутриенти се абсорбират в горните части на тънките черва, където първоначално може да се наблюдават вредите от това заболяване. Но ако от хранителния режим се извади глутенът, забелязва се заздравяване на тъканите.

Недохранване

Лигавицата на тънките черва е съставена от чревни вили. Това са микроскопични власинки, които абсорбират нутриентите от храната. Когато някой, който страда от целиакия, консумира храна с глутен, тялото атакува вилите. В крайна сметка те престават да поглъщат полезните свойства на храната, което пък води до недохранване. И няма никакво значение колко добре се храните.

Афти

Когато се появи това неудобно явление в устата ни, в повечето случаи заключаваме, че сме яли нещо, недостатъчно добре измито. Оказва се обаче, че понякога има връзка между непоносимостта към глутена и афтите.

Ревматоиден артрит

Не е доказано, че глутенът може да причини артрит, но със сигурност може да го влоши. Имунната система гледа на глутена като на враг и затова го атакува, причинявайки възпаления в червата, както и върху други органи и тъкани, пише „За жената“. Когато обаче това възпаление е извън храносмилателния тракт, най-вероятното място, на което може да се случи, са ставите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.