https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

4 упражнения за здрав глезен

0

Навехнат глезен може да се лекува и в домашни условия, но е добре преди това да го види лекар

Ако болката не минава и навехнатия  глезен не се повлиява от домашното лечение след 5-7 дни, трябва да посетите лекар. Той ще прецени дали е засегнат нерв, като изследва чувствителността в различни точки на ходилото. Ако данните от прегледа насочват към по-сериозно увреждане, специалистът може да назначи рентгенова снимка, компютърна томография, магнитен резонанс.

Как да се предпазите от навяхване?

Поддържайте силата и гъвкавостта на мускулите, връзките и сухожилията, участващи в движението на глезенната става. Ортопедите препоръчват всекидневно изпълнение на някои упражнения, както и разтягане на прасеца и ахилесовото сухожилие. Избягвайте ходене и бягане върху неравен терен. Винаги носете удобни и подходящи за случая обувки. Преди да започнете физическа дейност загрявайте тялото. Ако по-рано сте навяхвали глезена, използвайте протектори или стегната превръзка при спорт. Не пренебрегвайте предупредителните знаци на тялото – поява на болка или умора в ходилото.

4 упражнения за здрав глезен

Тренирайте добрия баланс на тялото. Най-простичкото упражнение е да стоите на един крак със затворени очи поне 30 секунди.

Друг вариант е да стъпите боси на пода, да застанете стабилно на един крак и леко да се наклоните напред, усещайки напрежение в пръстите. Бавно върнете тялото назад. Повторете същото с другия крак.

Много е важно да подсилите мускулите в областта на глезена и ходилото. Направете 4 стъпки, като ходите на пети, а след това още толкова, но този път на пръсти. Редувайте в продължение на няколко минути и сменяйте посоката.

Много травми на глезените са резултат от слабата мускулатура на вътрешната част на бедрата. За да я подсилите, изпълнете следното упражнение. Заемете основен стоеж и сложете стъпалата на ширината на раменете. Завъртете ги 45 градуса настрани. Клякайте, отпускайки тежестта върху петите. Ако ви е трудно, съберете малко стъпалата и колената.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.