https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Не яжте, ако не сте гладни – вижте защо!

0

Приемът на храна без да сте гладни може да навреди на здравето. До такъв извод достигнаха изследователи от САЩ, които са публикували проучванията си в авторитетното списание Association for Consumer Research.

гладни
Похапвате ли без да сте гладни!?

В днешно време много хора се изкушават да поглезят вкусовите си рецептори с шоколади, двойни чизбургери и чипс – при това без да изпитват истински глад, описват от medikforum.ru. Ядене без да сте гладни – това е порочна и опасна за хората тенденция, алармират учените.

Представителите на традиционните общества трудно се поддават на подобни тенденции, но масата хора в развитите страни наистина прекаляват с похапването за удоволствие. Ключова роля тук играе лесният достъп до подобни изкушения и общите нагласи да се опита това и онова.

В изследването на споменатия екип участвали 45 студени, които при един от експериментите преди приема на храна били умерено гладни. В този случай изследването показало понижени стойности на кръвната захар. В друга ситуация – когато не изпитвали глад, това понижение не било констатирано. Тъкмо заради това учените смятат, че е правилно да не ядем, ако не сме гладни: при умерен глад организмът сам сигнализира за потребност от насищане.

Спазването на едно подобно правило може да предпази хората от цял куп болести, включително диабет от втори тип – той измъчва все повече хора по цялата планета. В същото време не бива да се стига до крайности и отказ от обичайния прием на закуска, обяд и вечеря. Вероятно на практика няма да е възможно да се храним само когато усещаме глад – по най-различни причини. Друга крайност е да се самоизмъчваме с вълчи глад, опитвайки се да поставим под контрол растящите килограми. Такова поведение провокира други здравословни проблеми, засягащи здравето на стомашно-чревния тракт.

Гладният “като вълк” човек се нахвърля на храната наистина невъздържано и буквално я хвърля несдъвкана в стомаха си. Известно ни е какво се случва после – особено ако такъв е обичайният начин на нечие хранене.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.