https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Гингивитът – заболяване, което има опасни последици, ако не се лекува

0

Гингивитът може да стане причина не само за болки, но и за разклащане и опадане на зъбите

Гингивитът

Миене на зъби е най-лесното нещо – не отнема много време и не боли. Това е вярно до момента, в който болка и кървене на венците преобръщат представите за устната хигиена.

В дъното на всичко е гингивитът, който, особено ако няма болка, а само предизвиква кървене, не се приема на сериозно. Грешка – той еволюира до заболяване с катастрофални последици.

Гингивитът се причинява от бактерии, които се натрупват върху зъбите и водят до възпаление на венците. В устата живеят над 500 вида бактерии и по принцип са безобидни, ако не се задържат дълго до фазата на гниене. Когато се добавят остатъци от храна, микроорганизмите получават превъзходни условия за живот и се преобразуват в налеп.

Микробите се размножават изключително бързо, освобождават токсини и киселини, които атакуват венците. Ако и на този етап зъбите не се мият старателно, налепът се втвърдява до зъбен камък и причинява пародонтит. Това води до „стопяване“ на венеца и оголване на зъбите. Започват да кървят и да болят, при което обикновено хората още повече ‘занемаряват хигиената.

Това е възможно най-лошата стратегия, защото благоприятства размножаването на бактериите и увеличаването на плаката, а оттам – и на зъбния камък.

Всъщност при кървене на венците и болка хигиената трябва да се удвои. Добре е да се използва мека четка, специална паста срещу пародонтит и дезинфекцираща вода за уста.

Не се ли ликвидира възпалението, зъбите се разклащат.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.