https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Гесгационен диабет – до какви усложнения може да доведе?

0

Опасността от гесгационен диабет съществува при почти всяка бременна, която не обръща внимание на симптомите

гесгационен диабет

За да не се развие гесгационен диабет е нужно да се спазват определени правила на хранене и режим на живот, който да трае поне година-две след раждането.

Когато се роди едро бебе, повечето хора се радват на юнака. Но това е издайнически сигнал, че за майката има риск да развие диабет.

Всъщност това може да стане още през бременността. Когато диабетът се диагностицира за първи път по това време на бременност, се нарича гестационен диабет. Прегестационният е изявен още преди зачеването.

При целенасочено търсене до 10% от бременните имат признаци на гесгационен диабет или намален глюкозен толеранс. Диагнозата се поставя при повишени стойности на кръвната захар. Причините не са докрай изяснени. Във всички случаи са комплексни и със сигурност хормоните на бременността влияят на способността на организма да преработва въглехидратите.

Гестационният диабет обикновено протича леко. Може да се контролира с подходящ хранителен и двигателен режим и изчезва след бременността. Но жените, които са имали гестационен диабет, са с повишен риск за развитие на същински диабет от втори тип през следващите 25 години. В различните държави процентът варира до 62, като най-високият е в общества с голям процент хора с наднормено тегло.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.