https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Генетични промени са резултат от лошия сън

0

Некачественият сън оказва лошо въздействие върху тялото и организма. А ако това се случва редовно води до промени на гените, което от своя страна води до нарушения в правилния механизъм на функциониране на организма. Под лош или некачествен сън се разбира по-кратка продължителност от 6 часа на нощ, често будене и трудно заспиване.

Според редица проучвания нарушенията в качеството на съня водят до здравословни проблеми, сред които сърдечносъдови, развитие на диабет, затлъстяване, отслабване на паметта и мозъчната функция и др.

Британски изследователи анализирали кръвните проби на 26 души, които спят достатъчно в рамките на 6-8 часа за период от една седмица. След това доброволците намалили продължителността на съня си и отново им били взети проби. След като изследователите сравнили двете проби, установили структурна промяна в повече от 700 гена.

Сънят е от основно значение за регенерирането на клетките. Следователно нарушението на съня води до дегенеративни процеси и развитието на различни заболявания. Изследователите подчертават, че некачественият сън се отразява най-вече на имунната система. Те се надяват проучването да им помогне в откриването на медикаменти, които да намалят негативното действие върху организма от липсата или лошото качество на сън.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.