Гален – благородният невробиолог, който лекувал бедните безплатно

Римският лекар Гален остава невероятно богатство от знания и личен пример

 

Galen

Той направил революционния извод, че нервите по своята функционална особеност се делят на три групи – такива, които отиват към сетивата (изпълняват функцията на възприятия), които отиват към мускулите и отговарят за движението, а достигащите до частите на тялото предпазват от увреждания. Това било откритие, равно на изобретяването на колелото!

Гален разрушил мита на Аристотел, според който мозъкът е само „охладител на топлината, идваща от сърцето“. Според Клавдий той е пултът на управление, гарантът за успешно-работещата машина-тяло. Данните от неговите изследвания позволили да се открият участъци от мозъка, които отговарят за усещанията, мисленето и произволните движения. Със своето пророческо чувство той посочил онази действително съществуваща затворена верига, която с помощта на нервните клетки предава получените дразнения във вид на различни усещания в централната нервна система.

Гален никога не отказвал помощ на бедните болни. На никого не взимал последната пара.

Но светът понесъл страшна загуба: по време на пожар в Храма на мира изгорели уникалните ръкописи на учения. Независимо от това до нас са достигнали много негови работи и медицината днес разполага с 80 от трудовете му. Биха могли да са много повече. Запазени са обаче неговите изключително интересни философски, математически, юридически съчинения.

Енциклопедистът Гален, великият учен, ненадминатият познавач на гръцкия език се превърнал в легендарна фигура в епохата на Ранното средновековие. Книгите му за епидемиите, за направата на лечебни средства, за диетите неизменно се превеждали на всички европейски езици.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.