https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Гълъби откриват рак на гърдата

0

Гълъбите са по-добри от хората при разчитане на мамографии и поставяне на диагноза рак на гърдата

rak na gardata
Това става ясно от уникално ново изследване, публикувано в сп. „Ню сайънтист“.

Дори лекари със специално обучение и дългогодишна практика често се затрудняват да определят по микроскопичните линии на мамограмата дали тя изобразява доброкачествено образувание в гърдата, или злокачествен тумор. Авторите на изследването съвсем сериозно прогнозират, че на гълъбите ще бъде отредена роля при новите методи за диагностика на рак на гърдата.

При експеримента им били използвани 8 птици, които вече били обучени да разпознават човешки лица и израженията им, букви от азбуката и дори картини на различни художници. Показвали им микроскопски изображения на мамограми и ги научили да натискат с човки син или жълт бутон в зависимост от това дали изображението е на доброкачествена, или на злокачествена тъкан. Правилните отговори били награждавани с храна.

През първия ден на обучението точността на гълъбите била едва 50%, но от 13-ия до 15-ия ден достигнала цели 85%, което е повече, отколкото при лекарите, разказа д-р Ричард Левинсън от Калифорнийския университет. Гълъбите били по-добри от хората и в откриването на микроскопични калцификати от тумори на рентгенови снимки на гърдата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.