https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Гъбите – природен лек за щитовидната жлеза

0

Гъбите с лекота заместват месото и осигуряват на организма полезни витамини и минерали

gabite
Гъбите – природен лек за щитовидната жлеза

Настъпи ли промяна в теглото, непременно ще чуете от лекарите нещо за щитовидната  жлеза. Жените са особено уязвими.
Тази жлеза е важна част от ендокринната система. Тя не само синтезира, но и държи на склад хормони, които пуска на порции в кръвта и те стигат до органите, за които са предназначени.

Жлезата синтезира 2 хормона – трийодотиронин (ТЗ) и тироксин (Т4). Първият е по-активен и на практика е производен на втория. Тези хормони управляват скоростта на обмяната на веществата и неволеви функции като дишането, сърдечния ритъм, телесната температура, нервните реакции. От тях зависят силата на мускулите, сухотата на кожата, менструалният цикъл, телесното тегло и нивата на холестерола. Явно тази жлеза има твърде голямо влияние върху тялото, въпреки че тежи някакви си 20 грама. От нейното добро състояние в много голяма степен зависи общото здраве.

При някои жлезата е ленива (хипофункция), при други е свръхактивна (хиперфункция). И в двата случая има нужда от хранителни добавки и промени в менюто. Установено е, че гъбите са най-добрата храна за жлезата по няколко причини.

Гъби – много и най-различни, но всички те съдържат 3 ценни вещества: йод, витамин Д и антиоксиданти. Когато имунната ви система е свръхактивна, тялото е възпалено под въздействие на стресиращ, вирусен, бактериален или друг външен фактор. В резултат се стига до алергия например. Гъбите укрепват имунитета и потискат възпаленията, тъй като усилват секрецията на слюнчен имуноглобулин А. Установено е, че ако се яде по 1 купичка гъби дневно в продължение на седмица, секрецията на слюнчения имуноглобулин А се повишава с 50%. Ако после спрете гъбите, това съединение остава на терапевтично високо ниво за още 1 седмица и чак след това спада.

Друго ценно вещество в гъбите е бета-глюканът, който също е балсам за имунната система.

Те имат и антиракови свойства и това е установено с десетки и дори стотици изследвания. Заради високото съдържание на селен гъбите пазят от рак на пикочния мехур. Ефектът се проявява от консумацията на 100 г печурки, 45 г шийтаке и едва 17 г портобело.

Измежду всички растения на планетата най-много витамин Д има тъкмо в гъбите. Той също е с противораково действие, пише „Здраве без лекарства“. Една хитрост: поставете набраните гъби за малко на слънце, преди да ги сготвите, и съдържанието на витамин Д ще се вдигне още повече.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.