https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Фурмите пазят от 40 болести – сладки, вкусни и полезни

0

Фурмите не са сред най- атрактивните плодове, но са сладки и питателни. Те помагат на организма да оздравее и предпазват от близо 40 болести

Фурмите пазят от 40 болести – сладки, вкусни и полезни

Фурмите предотвратяват атеросклероза. Израелски учени са установили, че с ядене на фурми веднъж дневно се избягва атеросклерозата – главна причина за инфарктите и инсултите. Според учените дневна порция от 100 г фурми след месец води до спад на мазнините в кръвта с 15% и на окисляването им в кръвта с 33%, без да се вдига кръвната захар.

Фурмите свалят кръвното. Харвардско проучване доказа, че фурмите понижават кръвното налягане.Това е така, защото
фурмите са богати на калий, който е ценен за сърцето. 100 г фурми дават 20% от дневната доза калий. При жени, които приемат 3,2 мг калий на ден, рискът от инсулт намалява с 21%.

Полезните фурми са доста богати на желязо – в 100 г има 0,9 мг от него. Това са 11% от дневната доза за деца и бременни, за да нямат анемия.

Калият и разтворимите фибри във вкусните фурми ги правят храносмилателен регулатор.
От векове фурмите се ползват като лек за язва. Проучване от 2005 г. установи, че воден и етанолов екстракт от фурми и в по- малка степен от техните костилки са по-ефективни срещу язви от лекарството ланзопрозол.

Проучване от 2011 г. установи, че бременни, които ядат по 6 фурми на ден в месеца преди раждането, са с по-разширена маточна шийка. След раждането пък са по-малко увредени маточните мембрани. При 98% от тези жени раждането става по естествен път, само 28% имат нужда от лекарства за предизвикването му, а при всички приключва много по-бързо.

Фурмите са богати и на магнезий, който е важен за имунната система

Той лекува възпаления, от които тръгват доста болести, сред тях и ракът. Според учените фурмите могат да предотвратят рак на стомаха и на дебелото черво.

Прашецът на финиковата палма лекува мъжкото безплодие. При експеримент 40 ялови мъже приемат 120 мг от този прашец дневно в продължение на 2 месеца. Резултатът е увеличен брой сперматозоиди с по-добра подвижност.

Всяка фурма съдържа 2 мг холин (витамин В4) – невротрансмитер, който участва във формирането и съхранението на спомените, в размяната на сигнали между невроните и в управлението на движенията. По-високият прием на холин води до по-добра памет и по-пълноценно учене.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.