https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Фобия и страх: от какво се страхуват мъжете, какви са женските страхове и какво плаши децата?

0

Какво е фобия? Отговорът на този въпрос не е в състояние да дефинира всички човешки страхове, но все пак е някакво начало

fobiya

Фобия е гръцка дума, и буквално означава страх. Фобия наричаме страхът или притеснението от обекти, от действия – наши или на околните. Фобията е ирационално чувство, защото често тя няма логично обяснение.

В тази статия ще разгледаме кои са най-честите страхове на жените, мъжете и децата. Ако дадена фобия бъде обяснена или дефинирана, то тя ще може по-лесно да бъде преодоляна.

Всеки е гледал онова ужасно телевизионно шоу, в което участниците са принудени да правят страшни неща, да се хранят с буболечки или други гадости, да преодоляват разни препятствия, за да стигнат до финала и да спечелят голямата награда, която най-често е някаква сума пари. Тези хора трябва да стоят в стая, пълна с паяци или плъхове, или да скачат от голяма височина. Хубавото на това предаване е, че то все някога свършва.

Въпреки това, страховете и фобиите са навсякъде в реалния живот. Едно скорошно проучване установи, че 8,7% от населението на България във възрастовата група от 18 до 55 години има някакъв вид специфична фобия , или екстремен страх.

Днес ще поговорим за някои от най-разпространените фобии и страхове на жените, децата и мъжете.

Женските фобии

fobia

Една фобия е най-често срещана при дамите, но я има и сред представителите на силният пол, е страхът от зъболекар. Тук трябва да вмъкнем, че голяма част от мъжете нямат проблем толкова със зъболекарите, колкото с лекарите.

Приблизително 9-20% от жените казват, че те не отиват на зъболекар, защото изпитват чувство на безпокойство или страх. В по-голям мащаб денталната фобия е по-сериозно състояние, при което човек избягва посещението при зъболекаря на всяка цена. Хората, които страдат от фобии обикновено се появяват при зъболекаря само когато изпитват мъчителна болка. Различни фактори могат да предизвикат този страх или фобия: лош опит в миналото, страх от инжекции, чувство на безпомощност.

Страх от натрупване на мазнини

Този страх е особено чест при по-слабите момичета. Ако такава девойка е хапнала малко парченце торта, то тя ще го компенсира с половин час упражнения. Този вид фобия може да предизвика сериозни здравословни проблеми, които да доведат до пълно отхвърляне на храна, дори и до омраза към храната, което неминуемо води до редица сериозни заболявания.

Страх от стареене

За много привлекателни жени, чиято красота е билет към по-добър и лесен живот, тази фобия може да бъде болезнена и жестока.

Страхът от предателство на любимия човек

Крадешком преглеждат неговите лични съобщения, проверяват джобовете на якето му и се обаждат на работа му, за да проверят дали той случайно не е изтичал до любовницата. На пръв поглед най-лошите симптоми на женска фобия – мъчителна ревност и страх от промяна.

Страх да не бъде с едни и същи дрехи като друга жена

Това е особено вярно за официалните рокли, когато подготовката за партито е продължила дълго време. Да се появи на такова събитие в една и съща рокля като другото момиче – за някои жени това е равносилно на смърт!

Страх от подигравки

Страхът от ирония и подигравки произтича от несигурност във външния вид, поведението, постоянен страх да не направи нещо нередно, страх дори най-леката критика. Част от тази фобия се проявява в маниакално търсене на перфектния външен вид.

Детските фобии и страхове

detski strahove

Повечето детски страхове и фобии са следствие от неправилното прилагане на родителския опит и сила.

Като за начало трябва да се отбележи, че развитието на страховете при малкото дете – това е етап от неговото развитие. Идва момент, когато детето осъзнава, че животът нещо много сложно и не чак толкова приятно.

Най-големият детски страх, е страхът от новото. Детето може да се страхува от нова среда, нови хора, нови неща в къщата. То усеща страх от силни машини, като парен чук, прахосмукачка, електрическа месомелачка, кухненски робот. Обикновено, по-малките деца не могат да понасят шумните, оживени места.

Фиксирани страхове

Децата могат да се страхуват от нещо конкретно, с което те свързват неприятно преживяване или ако им е било казано, или пък заради неприятен опит. Например, много от децата се страхуват от кучета. В допълнение, детето може да се страхува от други агресивни деца; То може да се страхува от възрастен, който е бил жесток към него, както и да се страхува от неща, които родителите забраняват.

Страх от чудовища, Баба Яга, призраци

Децата често са на възраст от 3-6 години, когато започват да се страхуват от непознати чудовища. Това е, всъщност, страх от неизвестното и от разбирането, че не всички житейски ситуации са обект на техния и на родителския контрол. Да, татко може да прогони кучето, но с чудовището, например, трудно ще се справи.

Страх от смъртта

Страхът от смъртта е универсален човешки страх, но е доста силно изразен при дечицата, особено са загубили свой близък и са били свидетели на тази загуба.

Мъжките фобии

maj strah

Как жената да се притече на помощ?

Смята се, че интимният живот предизвиква страх и притеснение само у жените, особено ако са млади и неопитни. Оказва се, че силният пол също има съмнения и предубеждения, когато се стигне до секс.

Преждевременна еякулация

Мъжът се страхува не от липсата на ерекция, а от риска да не оправдае очакванията на жената и да я разочарова с преждевременна еякулация. Гнети го мисълта, че половият акт ще приключи по-бързо, преди партньорката да е достигнала оргазъм. Тези вълнения са присъщи както за начинаещите в секса младежи, така и за зрелите мъже с опит.

Жената може да успокои мъжа, че подобно нещо се случва и на перфектния любовник. Да му внуши да не се притеснява, иначе нещата ще станат по-зле. Има начини сексуалният акт да се доведе докрай въпреки преждевременната еякулация. В краен случай лекарите андролози вече имат методи за справяне с нея.

Неудовлетворена партньорка

На второ място мъжете се стряскат най-често от вероятността жената да остане неудовлетворена от секса. Това опровергава твърденията за мъжкия егоизъм. Дори и когато общуването се свежда само до еднократен секс, женската удовлетвореност е от изключително значение за любовника. Няма по-добро доказателство за неговата мъжественост.

Полезно е жената да вдига самочувствието на мъжа. Да не пести похвали за ласките му и за полученото изживяване. Някоя изпусната фраза може да стане неволна причина за импотентност. Мъжете са деликатни създания и не толкова силен пол. Те не се презареждат от други занимания извън секса. Никакъв шопинг, шоколад или нов парфюм не могат да заменят пълноценното телесно общуване с жена.

Загуба на потентност

фобията, от която кръвта замръзва във вените на мъжа, е страхът от загуба на мъжествеността. Това е „позор“, който не всеки мъжкар би понесъл. И в тази ситуация партньорката може да се притече на помощ. Ако тя е изпитан с годините човек или вече е съпруга, не е страшно. Но ако е дълго ухажвана жена и пенисът му го „предаде“? Такава случка може да го докара на ръба на депресията и отчаянието. От притеснение е възможно
да загуби потентност за дълго време, да преживее шок и да започне да избягва жените. Следват проблеми в службата, посещения при сексолог.

Жената трябва да го успокои, да не позволи да падне духом. Да го попита какво го притеснява, дали не е уморен и да го увери, че следващия път всичко ще е наред.

Неопитен в секса

Да се представи като недодялан любовник или новак, е петият по значимост мъжки страх. Много от любовните недоразумения се дължат именно на него. Стремежът да се представя добре създава всевъзможни проблеми, чиито последици понасят жените. Най-нежеланите са неадекватно поведение на мъжа, синини по тялото, липса на удоволствие, грубост поради неопитност, разни видове симулация по време на акта, преиграване, изпробване на нова поза без подготовка. Резултатът може да е драматичен – от раздяла на партньорите до отвращение от секс.

За да не се стига дотам, добре е двамата да обсъждат по-често и без притеснение интимните си отношения. Жената да подсказва какво я възбужда и какво в маниера му я дразни. Ако не понася нещо, да го сподели. Да му дава знак, когато постъпва правилно. Дори сама да поеме инициативата, винаги да подчертава, че той е водещата фигура. Мъжкото самочувствие не бива да се потиска.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.