https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Флуор – отровен колкото арсен

0

Най-престижното медицинско издание в света определи познатия на всички ни флуор за отрова. Списание „Лансет“ го постави в групата на невротоксините наред с живака, оловото и арсена

Флуор под формата на хидрофлуорсилициева киселина се добавя в питейната вода, в пастите за зъби и в други продукти на денталната медицина. Той обаче не допринася с нищо за реминерализацията на зъбите. Колкото до изтребването на вредните бактерии в устата, това може да стане и с други способи, без да се прибягва до флуор, се казва в статията.

Невротоксините увреждат нервната тъкан и особено невроните в хипокампуса. Тази част от главния мозък управлява емоциите, паметта и рефлексите. При болестта на Алцхаймер тя е най-отрано и най-силно засегнатата. Атрофията на хипокампуса се свързва и с шизофренията.

Известно количество флуор преминава през плацентата и уврежда мозъка на неродените бебета. След раждането им те може да имат когнитивни проблеми като трудно съсредоточаване и хиперактивност или да развият дислексия. Ето защо на бременните се забранява да приемат флуор.

В статията се цитира японско изследване, според което флуорът вероятно е канцерогенен. Той се натрупва предимно в костите и поради това случаите на костен рак (остеосарком) са по-чести в райони, където питейната вода се флуорира. Но се прави уточнението, че съдържанието на флуор в раковите и в здравите клетки на изследваните пациенти е било еднакво,
В почти всички страни в Европа флуорирането на водата е прекратено или забранено поради опасения
за човешкото здраве и за природната среда. Първа това прави Дания още през 1977 г.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.