https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Добре е да знаете: Какво е флатуленция и може ли да е опасна?

0

Флатуленция се нарича изхвърлянето на газове през ануса, обикновено придружено с характерна миризма и звук

Добре е да знаете: Какво е флатуленция и може ли да е опасна?

В някои култури това не се смята за неприлично и причината е здравословна. Принудителното задържане на газовете е опасно – води до натрупване на налягане в организма. Коремната област може да се подуе – т.нар. метеоризъм.

Част от задържаните газове се изхвърлят през устата. По-рисковото е, че друга част се абсорбират през стените на червата и влизат в кръвообращението.

Когато не се освобождават, газовете се превръщат в потенциален източник за стомашно-чревни, а и за други заболявания. Природата неслучайно е предвидила флатуленция в отделителната система на бозайниците.

Газовете без мирис са от азот, въглероден диоксид, водород, кислород, метан, погълнати или произведени от микроби в храносмилателния тракт

Миризмите са резултат обикновено от серни съединения.

За учените е предизвикателство да намерят доброволци за изследвания на газовете. При едно такова проучване на участниците били поставени ректални катетри, в които 24 часа се събирали отделените газове. Хората се хранели нормално, като всички изяли и по 200 г боб.

За денонощие доброволците произвели средно по 705 мл. газ, но количеството варирало в широки граници – от 476 до 1490 мл на човек. Мъжете и жените отделили приблизително еднакво количество газове.

След анализа на изядените продукти, количествата и видовете произвеждани газове изследователите казват, че храните, предизвикващи най-силна флатуленция, съдържат много полиза-хариди, особено олигозахариди (въглехидрати) като инулин. Такива са боб, леща, грах, овес, пшеница, хляб с мая, млечни продукти, лук, чесън, праз, ряпа, картофи, кашу, ябълки, газирани напитки, бира. Същият ефект предизвикват кръстоцветните зеленчуци като карфиол, броколи, зеле.

Олигозахаридите преминават през горната част на червата до голяма степен непроменени и когато стигат до долната част, бактериите се хранят с тях, като произвеждат обилно газове.

Учените са категорични, че прекомерните газове, задържани в организма, не са добри за храносмилателната система, а и за целия организъм, защото могат да попаднат навсякъде чрез кръвоносната система.

Да не се изпускат газове в присъствието на други хора обаче е етична норма в западните общества. Затова съветът на медиците е да внимавате какво ядете, ако скоро ще бъдете на публично място.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.