https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Физическата активност в пубертета гарантира по-здрави кости

0

Физическата активност има значим ефект върху костната маса в тийнейджърските години и върху здравината на скелета за цял живот

физическата активност

Това показва изследване на учени от университета на Британска Колумбия. Резултатите са публикувани в сп. Journal of Bone and Mineral Research.

Проучването е обхванало 309 момчета и момичета. Тези тийнове, които правели умерени или интензивни физически упражнения, имали по-голяма костна маса в зони, които допринасят за по-голямата здравина на костите. При тези, които водели заседнал начин на живот, подобна закономерност не се наблюдава.

Освен това учените анализирали и резултатите от 37 предишни изследвания. Тяхното заключение е, че вдигането на тежести е по-ефикасно за увеличаване здравината на костите в сравнение с упражнения, които не го включват.

„Получените резултати потвърждават, че физическата активност е с ключово значение за здравия скелет – коментира Хедър Маккей от екипа. – Важно е децата и тийнейджърите да се отдалечат от компютърните и телевизионните екрани, да станат от дивана и да се движат.“

Ако искате да отслабнете или да запазите здравословното тегло, не пренебрегвайте физическата активност.

Диетата и физическата активност играят важна роля за контролиране на теглото ви. Вие сваляте тегло, когато калориите, изгорени по време на физическа активност, са по-малко от калориите, които ядете или пиете.

Когато става дума за управление на теглото, хората се различават значително в това от колко физическа активност се нуждаят. Може да се наложи да сте по-активни от останалите, за да постигнете или поддържате здравословно тегло.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.