Фитотерапия при лечение на пародонтит

Парадонтит е заболяване, което се характеризира с патологични лезии и възпалени тъкани

парадонтит
Фитотерапия при лечение на пародонтит

На пародонтални промени е изложена шийката на зъба. Парадонтит възниква в резултат от вътрешни болести, недостиг на някои основни микроелементи, нередовно миене на зъбите и др. Терапията се характеризира с цялостен подход за укрепване на имунологичния статус, премахване на възпалението, провеждане на специални процедури и превантивни мерки. От особено значение при лечението на парадонтит е личния подход, който трябва да вземе под внимание степента на поражение, състоянието на имунологичния статус, наличието на хронични заболявания, болест на сърцето, щитовидната жлеза, генетична предразположеност и т.н. От значение е и ранното откриване, тъй като симптомите дори и в началния стадии на болестта са лесно разпознаваеми. Липсата на корекция на патологичното състояние насърчава различни деструктивни процеси, които провокират ерозия на емайла, потъване на венците и последваща загуба на зъбите.

Ефективни начин, които дават добри резултати в областта на превенцията на заболяването са:

1. Превенция у дома с използването на билкови лекарства;
2. Редовна и стриктна хигиена с обръщане на специално внимание на междузъбното пространство;
3. Питателна храна (винаги в подчинение на специална диета в продължение на най-малко 6 месеца), умерено използване на различни сладкиши, твърде горещи и студени напитки, въвеждането на достатъчно количество плодове, зеленчуци, млечни продукти, повишени нива на витамини (особено ретинол, аскорбинова киселина , вит. F), пребиотици, минерали (цинк, селен), диетични фибри, полиненаситени мастни киселини.

Хранителната диета се характеризира с разнообразие от полезни продукти за пародонталните тъкани и зъбите – цвекло, моркови, червени боровинки, ябълки, касис, глухарче листа, различни зеленчуци, укрепен мляко, сирене и т.н. Те водят до засилване на имунния статус и деликатно изчистване от мазнините

Препоръчително е да се пие сок боровинки, офика, бреза (пресни). Те предотвратяват образуването на зъбен камък, ефективно премахват възпалението и доставят витамини.

Незаменими при лечението на различни патологии се считат билките жълт кантарион, лайка, градински чай, глог, коприва, мента, естрагон, безсмъртниче, вратига и др. Те имат разнообразни лечебни свойства, положително въздействие върху пародонталните тъкани и подобряват състоянието на устната кухина. За спиране разрушителните процеси и за укрепване на костната тъкан се препоръчва инфузия на черен оман, която има противовъзпалително и кръвоспиращо действие, благоприятстващи изключване на засегнатите клетки, с последващо възстановяване на здравите. Препоръчително е да се използват настойки от жълт кантарион, невен, градински чай листа, боровинки, дъбова кора, теменужки и т.н.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.