Филмите на ужасите имат положителен ефект върху човешкото тяло

Филмите на ужасите може да ни изплашат, но това може и да е полезно за организма, казват учените

филмите на ужасите

Филмите на ужасите имат положителен ефект върху човешкото тяло и здраве. Това е заключението на психолога Марк Грифитс от Нотингамския Университет.

„Российская газета“ цитира цитира психолога, който казва следното: „Докато гледате филм на ужасите, вие преживявате нещо, което е малко вероятно да изпитате в реалния живот. Това преживяване произвежда ефект на катарзис, осигуряване на достъп до емоции и натрупаната фрустрация“.

Плюс това, филмите на ужасите оказват влияние за дейността на имунната система. Това е установено от служителите на Университета в Ковънтри. Експертите са взели за анализ на кръвта на доброволци преди, по време и след гледане на филми на ужасите. В резултат на това, след като са преживели филмовия „ужас“ в кръвта на доброволците се повишава концентрацията на белите кръвни клетки. Подобна е ситуацията и при поглъщане лекарство, което подобрява работата на имунната система.

Според изследователите, филмите на ужасите инициират нещо подобно на реакцията, известна като „борба или бягство“. Когато в кръвта се изхвърля голямо количество адреналин, той мобилизира имунната система и дори може да допринесе за загуба на тегло. Въпреки това, ако човек има проблеми със сърцето, високите количества адреналин са потенциално смъртоносни за него.

Трябва да се има предвид и едно по-старо изследване, според което в резултат на гледане на филми на ужасите хората имат промени в кръвта, пише Телеграф . По-специално, те се отнасят до протеини, нужни за кръвосъсирването, известни като фактор VIII. Други фактори на кръвосъсирването, междувременно, не реагират на ужаса.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.