https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Фибромите не изчезват сами и не са злокачествени

0

Фибромите са често срещани доброкачествени образувания, които се проявяват като израстъци по кожата

fibromite
Фибромите могат да бъдат малки и плоски, надигнати или висящи. В повечето случаи са надигнати, с тясна основа, наречена краче. Понякога са единични, понякога десетки. Цветът им може да бъде светлорозов, идентичен с цвета на кожата или тъмнокафяв. Проблемът е, че веднъж появили се, тези образувания много рядко изчезват от само себе си.

Най-често се откриват по шията, подмишниците, гърба, слабините и под гърдите, където кожата се трие в кожа или в бельо, дрехи, бижута.

Жените са по-предразположени към развитието на фиброми, особено след средна възраст. Установено е, че хормоналните колебания през бременността действат стимулиращо
за появата им. Сред рисковите фактори са фамилната наследственост и наднорменото тегло.

Фибромите нямат склонност към трансформиране в злокачествени тумори. Техният неестетичен вид обаче причинява психологически дискомфорт. Когато са подложени на много интензивно триене, има вероятност да се раздразнят, възпалят и разкървавят. Не е изключено и сами да се откъснат, ако са се завъртели няколко пъти около оста си, при което се нарушава кръвоснабдяването им. Битува схващането, че отстраняването на фиброми е причина за тяхното повишено разпространение. Това е абсолютно погрешно, твърдят лекарите.

Истината е, че при някои хора периодично се появяват нови, независимо дали старите са премахнати, или не.

Обикновено ликвидирането на фиброми се налага от естетични съображения или ако твърде често ги засягате и това ви причинява неприятни усещания или
болка. Няколко са ефективните и безопасни методи за отстраняване – електрокоагулация, криотерапия и лазерно премахване. Изборът на подходяща интервенция зависи от големината и локализацията на фибромите. При по-едрите се налага прилагането на местна анестезия. След това е необходимо да предпазвате третираната зона от излагане на слънце в рамките на месец.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.