https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Здраве и благоденствие с фън-шуй: как да подредим кухнята, за да няма болести в дома?

0

Това са класически фън-шуй съвети, които ще ви помогнат да да подредите вашата кухня така, че да ви носи здраве, щастие и благоденствие

iztok
Кухнята и на Изток, и на Запад винаги е била свещено място в дома. В Китай кухнята се смята за отражение материалното и емоционално благосъстояние на фамилията. Затова не е изненада, че най-древните китайски учения на фън-шуй отделят толкова голямо внимание на кухнята.

Добре подредената и нагласената според източните правила кухня е път към богатството, просперитета, здравето и семейното щастие. Нека хармонията властва във вашата кухня, без значение дали дали вярвате в източните правила, или не.

Всички знаем, че енергията е живот. Тя е навсякъде около нас, живее в нас, носи ни живот, здраве и благоденствие, според това дали знаем как да я управляваме. Всеки човек е едновременно източник и приемник на енергия. Тази енергия китайците наричат Чи. Тя управлява всички неща. Всякакви промени в живота са резултат от движението на енергията Ци. Петте елемента, които са основен принцип на живота, са: вода, дърво, огън, земя и метал. Тяхната комбинация представлява нашата представа за света. Ако се научим да си взаимодействаме с петте елемента, ще привлечем положителни промени в живота си.

Без значение дали повечето ви време преминава в кухнята, тя трябва да бъде обзаведена така, че да се чувствате комфортно в нея. Не е от значение и това дали кухнята се намира в къща, студио или апартамент. Тя може да бъде разделена на функционални зони – това е практично и отговаря на изискванията на китайската система.

Една от многото любопитни подробности, които ще научите в тази статия е и това, че печките не трябва да съжителстват в непосредствена близост до мивката – правило, което в нашите кухни, често не се спазва. Принципите на фун-шуй са сравнително прости и е лесно да се запомнят, без значение дали става въпрос за кухня, или друга част от жилището. Кухнята трябва да е достатъчно голяма и просторна, така че да можете да се движите сравнително спокойно в нея.

fan shui 3

Кухнята, обзаведена по всички правила на фън-шуй е светла, комфортна, възможно най-удобна за готвача: всичко, което трябва за готвене да е винаги под ръка, а не в бездънни чекмеджета и шкафове.

За да се защити къщата, както и за активиране на позитивната енергия в кухнята, можете да използвате най-различни амулети. Много добра работа вършат амулетите, които са общи за много култури по света: връзка чесън, връзка сухи червени чушки, червен пипер и царевица, плитка лук. По-добре е, ако те са естествени, а не декоративни. Има и някои славянски амулети: боядисани дървени лъжици, ленени торби.

fan shui.

Жените прекарват достатъчно много време в кухнята. А в изкуството на фън-шуй тя се смята за „вътрешна врата“, пряко свързана с нашата жизнена енергия и със здравето ни. Ако я оборудвате и подредите според законите на древното учение, животът ви бързо ще се промени към добро. Как да го направите?

Коригираме недостатъците

Идеалната фън-шуй кухня трябва да се намира в южната или източната част на жилището. Северната посока се смята за най-неблагоприятната.

Кухнята трябва да е с квадратна или правоъгълна форма, но в никакъв случай триъгълна, защото в нея непрекъснато ще се концентрира отрицателна енергия, носещи болести и проблеми.

Не бива да се разполага и до входа на дома – богатството, което символизира храната, бързо ще се изпарява. Лошо е и ако вратата на кухнята е разположена срещу прозорците. В този случай въздушните маси, а заедно с тях и положителната енергия, ще се движат прекалено бързо.

Как да се коригира ситуацията? Поставете пищно растение на прозореца или окачете декоративен параван до входа на кухнята. Цветето ще задържи стремителните потоци въздух, а параванът ще създаде защитено комфортно място за спокойна и приятна трапеза.

Не е добре, ако близо до кухнята се намира банята или тоалетната. Това означава загуба на богатството, защото водата ще „отмие“ и отнесе всичко, което й попадне на пътя. В този случай може да помогне китайски сувенир, наречен „музика на вятъра“, окачен над вратата на кухнята.

Входът към кухнята не трябва да се намира точно срещу вратата, иначе вашата зона за хранене ще бъде беззащитна пред потока вредоносни енергии, проникващи в жилището отвън. А домакините ще страдат от различни заболявания на храносмилателната система. Ако вашият случай е точно такъв, винаги трябва да държите вратата на кухнята затворена, а прозорчето за проветрение – отворено.

Без микровълнова фурна

Препоръчителните цветове за кухнята са зеленият, жълтият, кафявият, оранжевият и белият. В нея най-изразени са стихиите на Огъня и Водата, затова е крайно нежелателно да се оформя помещението в червената или синята гама.

fan shui 2

Най-главният предмет в кухнята безусловно е печката. Най-добре е да я разположите до южната стена – в зоната на нейния роден елемент Огъня. Тя трябва да стои „с лице“ към центъра на жилището. Тази дислокация носи щастие и подобрява материалното състояние на семейството. Не бива да ориентирате печката към парадния вход, стълба, легло, врата на тоалетна или баня – това води до бедност.

Задължително условие е чистотата и изправността на печката. Всички котлони трябва да работят и колкото са повече, толкова по-високи ще са вашите доходи и благополучие. Старайте се да не слагате печката до хладилника или мивката. В този случай стихията на Огъня ще е в конфликт със стихията на Водата. Ако имате малка кухня, достатъчно е да я отделите с дървен плот.

Не бива да се поставя печката и в центъра на кухнята – подобна дислокация потиска енергията на главния мъж в дома. В резултат той става капризен и раздразнителен и се старае да прекарва повече време навън.

Водопроводните и канализационните тръби е най-добре да бъдат скрити от очите, а крановете да са изправни. Течащите тръби създават неблагоприятна енергия, а капещата от тях вода отнася вашето богатство. От гледна точка на фън-шуй газовата печка е за предпочитане пред електрическата, защото живият огън е по-полезен, както и храната, приготвена на него.

Според правилата на фън-шуй използването на микровълнови фурни в кухнята е недопустимо. Първо, заради вредния електросмог, който те създават. Второ, заради разрушаващото въздействие върху клетките и молекулите на храната, което я прави „нежива“.

Празният хладилник – символ на бедност

Масата заема централно място в кухнята. Най-добре е тя да е с овална или кръгла форма. От гледна точка на фън-шуй стъклените или мраморните маси се смятат за неблагоприятни. Най-добрият материал е дървото.

Масата, както и печката, не трябва да стоят срещу врата или стълба. Над масата не трябва да има греди или тръби. Броят на столовете трябва да е четен.

Използвайте минимално количество мебели, за да може енергията ци да циркулира свободно.

18058515

Най-добре е хладилникът да се постави в югозападната част на кухнята. Тези, които мечтаят да подобрят материалното си положение, трябва да го разположат в източната част. Но където и да се намира леденият исполин, помнете: той винаги трябва да е пълен с продукти, защото празният хладилник е символ на бедност.

Огледалата в кухнята увеличават зрително пространството и символично удвояват броя на блюдата на масата. Купа с пресни плодове също е символ на изобилие и богатство. Затова нека ви стане правило винаги да я имате на масата. Ножовете и вилиците трябва да се пазят в специално отделени за целта затворени места, тъй като острите им ъгли пораждат отрицателната енергия ша, която влияе зле на здравето и благополучието на членовете на семейството.

Прекрасно е, ако мебелите в това помещение нямат остри ъгли, защото това позволява на енергиите да циркулират плавно, създавайки атмосфера на хармония и добро настроение.

От стайните растения за кухнята е най-подходящ хлорофитумът. Това цвете попива много вредни вещества, образуващи се в процеса на горене на газта и приготвянето на храната. И не забравяйте за тотема за кухнята: това би могла да бъде фигурка на петел, прасенце или рог на изобилието, окачени в левия ъгъл.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.