https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Езикът – важен източник на информация за нашето здраве

0

Езикът е един от най-важните органи в организма. По него са разположени рецептори, които му позволяват да разпознава всички оттенъци на вкуса

Езикът ни позволява да усещаме онова, което съдържат продуктите. Още древните лечители смятали, че той има и връзка с различни части на тялото и се променя при здравословни проблеми в тях.

Лекарят обикновено иска да види езика на пациента – нормата е той да е бледорозов на цвят. Ако по него има бял налеп, може да се предположи гъбична инфекция или смущения в стомашно-чревния тракт. Посивял език обикновено е следствие от хронична патология.

Яркочервеното сочи инфекциозни и възпалителни процеси. Случва се цветът да се промени почти до синьо или виолетово – това говори за проблеми с белите дробове или тежки бъбречни увреждания. Пожълтяването не е само характерна особеност при заклетите пушачи, а и сигнал за нещо нередно в стомашно-чревния тракт. При недостиг на витамини в организма езикът може съвсем за загуби цвета си.

Прекалено сухият език подсказва обезводняване, чревна непроходимост, перитонит. Нерядко езикът се променя и при повишение на телесната температура.
Особено значение има видът на налепа. Ако е тънък, значи заболяването е в начална фаза. Ако е мазен и плътен, в стомашно-чревния тракт се задържа храна. Петнист и виолетов подсказва застой на кръвта. Нарушения в храносмилането могат да доведат до леко подпухване на езика. Тогава се препоръчва преглед за гастрит, холецистит, язва.

Езикът трябва да се почиства със специален уред всяка сутрин. Може и не всяка, но задължително три пъти в седмицата. Освен това, за доброто здраве на езика се хапва по-често захаросан мед, който също има почистващи свойства.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.