Ензимите са естествени лечители на тялото

SONY DSC

Ензимите се набавят чрез смяна на диетата – повече сурови плодове и зеленчуци, по-малко преработени храни и задължително – хранителни добавки

ензимите

Ензимите са ни необходими не само, за да бъдем слаби, но и за да сме здрави!

Прочутият американски лекар д-р Едуард Хоуел, един от основоположниците на системата за т.нар. “ естествено излекуване“, смята, че всеки човек се ражда с определен потенциал за произвеждане на ензими. Според него продължителността на живота зависи от това как ще съхраним този потенциал. Ако не си набавяме достатъчно ензими от храната, организмът се напряга в опит да преодолее липсата, което става причина за вания.

Съществуват три вида ензими. Метаболитните ускоряват протичането на химичните реакции, свързани с детоксикацията и производството на енергия. От тях зависят всички органи, тъкани и клетки в тялото. Те се секретират от черния дроб, панкреаса, жлъчката. Храносмилателните ензими формират отделен вид. Те се произвеждат в храносмилателния тракт и участват в разграждането на храната до нутриенти и отпадни продукти. С тяхна помощ тялото усвоява и оползотворява максимално добре всички хранителни вещества и позволява абсорбирането им в кръвта.

Освен това метаболитните ензими участват активно в процеса на изхвърляне на токсините от тялото

Участват и в разграждането и отстраняването на нездрава съединителна тъкан, която се образува с напредването на възрастта. Ензимите от третия вид се , внасят в организма чрез консумация на сурова храна, тъй като при термична обработка повечето от тях се разрушават. Друг начин да си ги набавите е приемът на хранителни добавки.

Как да снабдите тялото с достатъчно от полезните вещества? Най-добре е :
чрез меню, включващо разнообразни продукти. Плодовете, зеленчуците, ядките, изобщо всички сурови храни съдържат ензими, но особено богати са кълновете на бобовите растения и техните семена. Ако решите да използвате добавки, консултирайте се с лекар. Добре е да знаете, че липазата отговаря за разграждането на мазнините, протеазата – за усвояването на протеините, амилазата – за въглехидратите. Предпочитайте продукти с гарантирано високо качество, чийто съставки имат естествен, а не синтетичен произход.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.