https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Ендометриозата – болестта на кариеристките!

0

Ендометриозата е едно от най-често срещаните гинекологични заболявания и засяга жените в репродуктивна възраст

Ендометриозата

Изразява се в разрастване на тъкани от матката извън нея или в други органи. Когато обхване яйчниците, причинява образуването на т.нар. шоколадови кисти. Някои наричат ендометриозата „болест на кариеристката“, защото в много случаи се открива при нераждали жени, които дълго са отлагали бременността.

Причините за възникване и досега остават неизяснени, макар че съществуват няколко теории. Заболяването е доста непредвидимо – понякога се регистрират отделни образувания, които не се разпространяват и не се уголемяват, друг път разрастванията обхващат цялата тазова област. Често ендометриозата протича незабелязано или с малко симптоми. При някои случаи обаче може да причини типичните оплаквания – остри болки по време на менструация и болки при полов акт. Друг симптом е ако дълго време не се пазите, а не можете да забременеете.

Диагнозата се потвърждава чрез лапароскопия, която позволява да се регистрират измененията при оглеждане на таза, повърхността на матката, тръбите, яйчниците и останалите органи. Това е златният стандарт в диагностиката, тъй като се улавят дори ранните стадии на заболяването. При провеждане на интервенцията може да се извърши малка безкръвна операция. За да се получи повече информация за степента на ендометриозата, се прилагат също ултразвук, компютърна томография или магнитен резонанс. Но тези процедури се използват само за откриването на кисти в яйчника.

Консервативното лечение представлява хормонална терапия с противозачатъчни препарати. То е подходящо за млади жени, при които заболяването е минимално изразено. Показва добър ефект и за намаляване на болката. Таблетките се приемат непрекъснато, без пауза между отделните опаковки за период от 6-12 месеца. Съществува и друг вариант, при който се правят инжекции на всеки 3 месеца. Тази форма обаче се избягва при жени, които желаят да забременеят, тъй като овулацията понякога се потиска за 12 месеца след преустановяване на лечението. Ако консервативната терапия се провежда поне 9 месеца и не даде резултат, тогава се прилагат хирургични методи.

Трудно може да се говори за превенция на ендометриозата. Лекарите препоръчват на жените в репродуктивна възраст да не пропускат годишните профилактични прегледи.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.