Ендометриозата протича незабелязано

Ендометриозата е едно от най-често срещаните гинекологични заболявания при младите жени

Ендометриозата протича незабелязано

Това е разрастване на тъкани от матката извън нея или в други органи. Когато обхване яйчниците, се образуват т.нар. шоколадови кисти.

Понякога се регистрират отделни образувания, които не се разпространяват и не се уголемяват. Друг път разрастванията обхващат цялата тазова област.

Често ендометриозата протича незабелязано или с малко симптоми. Ти-пични оплаквания са остри болки по време на менструация и болки при полов акт. Признак е и ако жената дълго не може да забременее.

Диагнозата се потвърждава чрез лапароскопия, която позволява да се регистрират измененията при оглеждане на таза, повърхността на матката, тръбите, яйчниците и останалите органи. Така се улавят дори ранните стадии на заболяването.

Специалистите разграничават семейна форма на ендометриоза, когато болестта се предава по женската линия на генетично ниво. В резултат на проучванията беше идентифициран специфичен маркерен ген, който определя чувствителността на организма към общи фактори и възможността за развитие на ендометриоза.

Причините за метаплазия все още не са ясни, но фактът на прехода на ендометриалната тъкан към друг тип тъкан е доказан. Може би това се дължи на токсичните ефекти на външни фактори, като тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотици.

Хормоналните нарушения също могат да доведат до развитието на болестта

В поредица от изследвания е установено, че при повечето пациенти с ендометриоза нивото на стероидните хормони в кръвта е значително повишено на фона на намаляване на нивата на прогестерон. Това води до намаляване на ефекта на андрогенната функция на надбъбречните жлези и в резултат на това ендометриалната тъкан започва да расте.

За лечение може да се приложи хормонална терапия с противозачатъчни препарати. Те се приемат непрекъснато 6-12 месеца.

Друг вариант е да се правят инжекции на всеки 3 месеца. Тази форма се избягва при жени, които искат да забременеят, тъй като овулацията понякога се потиска за 12 месеца след преустановяване на лечението.

Ако терапията до 9 месеца не дава резултат, се прилагат хирургични методи.

Няма превенция на ендометриозата. Лекарите препоръчват жените в репродуктивна възраст да не пропускат годишните профилактични прегледи. Ако се появят остри болки при всяка менструация, е разумно бърдо да идат на гинеколог.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.