https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как влияят емоциите върху развитието на болестите?

0

Емоциите оказват сериозно влияние върху възникването и развитието на болестите, както при хората, така и при животните

emociite
Емоциите оказват сериозно влияние върху възникването и развитието на болестите, както при хората, така и при животните

В съвременната медицина все повече внимание се отделя на емоционалните и психическите причини на болестите. Според някои данни от 50% до 80% от тях възникват заради вътрешна емоционална нестабилност. А какво е влиянието на емоциите върху развитието на заболяванията според каноните на традиционната китайска медицина – най-древната наука на нашата цивилизация?

Традиционната китайска медицина разделя причините за болестите на човека на вътрешни и външни. Външните са шест вида метеорологични промени (вятър, студ, лятна топлина, влага, сухост и огън), както и „злобни естествени фактори“ (някои инфекциозни патогенни агенти). Ако времето рязко се променя, това провокира проникването и разпространението на „злобните естествени фактори“, в резултат на което възникват заболявания.

В китайската медицина се открояват и седем вида чувства (емоции), смятани за вътрешните причини на болестите. Това е емоционалната дейност – физиологичната реакция на външната среда. Всеки емоционален стрес от възбуждане или забавяне нарушава функциите на вътрешните органи и предизвиква болести.
Седемте емоции са:
– гняв (ну);
– радост (си);
– скръб (бей);
– страх (кун);
– уплаха (цзин)
– замисленост (съ);
– мъка (ю).

В обичайна обстановка тези седем чувства не водят до заболяване, но в резултат на продължително психическо раздразнение или внезапна рязка психическа травма измененията в емоциите излизат извън пределите на физиологическия контрол и могат да предизвикат разстройство във функционирането на ин-ян, на плътните и кухите органи, на ци (енергията) и кръвта.

В резултат възникват неразположения и болести, които в китайската медицина се наричат вътрешни рани. Затова между седемте чувства и ци съществува тясна връзка. Необичайните изменения в седемте чувства могат да травмират вътрешните органи, въздействайки главно върху движението на енергията ци в тези органи, което води до аномалии в цикъла на издигане и спускане, внася нарушения в циркулацията на ци и на кръвта.

Гняв

Прекаленото негодувание може да предизвика нарушение на функциите на ци на черния дроб. Ци се издига нагоре, спомагайки кръвта, която я следва, да запуши отворите, служещи за изчистване, което предизвиква припадък. Гневът е свързан с черния дроб.

По своята природа гневът е причина за растежа на ци, което води до зачервяване на лицето и очите, главоболия и световъртеж. Това е свързано с увеличаване на огъня на черния дроб. Гневът способства и за това ци да атакува далака, водейки до липса на апетит, разстройство на стомаха, диария.
В дългосрочна перспектива потиснатият гняв често причинява застой на ци в черния дроб.

Това може да доведе до депресия или нарушения в менструалния цикъл. Хората, които пият билки, за да премахнат застоя на ци в черния дроб, често изпитват пристъпи на гняв, предизвикващи облекчение. Освен това гневът и раздразнителността често са определящ фактор в диагностиката на застоя на ци в черния дроб. Трябва да се избягва употребата на кафе при наличието на гняв, свързан с черния дроб, тъй като кафето засилва това състояние.

Радост

Прекалената радост и смехът водят до това, че ци на сърцето бавно се разсейва, психиката не може да се концентрира, затова радостта е забавяне на ци. Емоцията на радостта е свързана със сърцето. Разстройства, свързани с радостта? Звучи парадоксално, тъй като повечето хора искат да изпитват колкото може повече радост. Проблемите, предизвикани от тази емоция, не са обусловени от истинско щастие. По-скоро, дисбалансът възниква от прекалено голямото вълнение или раздразнение, или от внезапна хубава новина, което води до нарушение на
системите.

При оценка на нивото на стреса психолозите разглеждат всички източници на стреса – както положителните, така и отрицателните. Ясно е, че смъртта на единия от съпрузите или загубата на работа са значителен източник на стрес. Въпреки това, независимо че бракът или издигането в службата са радостно събитие, те също са източник на стрес.

Човек, който постоянно живее сред празници и купони, в излишък и наситеност от житейски събития, в крайна сметка, може да развие дисбаланс в сърцето, съпроводен със сърцебиене, тревога, безсъние. Такъв човек може да прояви емоционални разстройства, тъй като сърцето е вместилище на духа (шен). Изразеното нарушение на сърдечния ритъм може да се прояви като радостно бърборене или избухвания в смях. Това е резултат на неспособността на сърцето да осигури място за стабилен отдих за духа.

Скръб

Прекалената скръб и мъка водят до потиснатост на волята. Ци на белите дробове се опустошава, затова казват, че скръбта е разпиляване на ци. Мъката се влива в белите дробове, води до умора, задух, плач или депресия.

Лечението на това заболяване включва иглотерапия в точките на меридианите на белия дроб и бъбреците. Често се използват билкови смеси, което тонизира ци ин на белия дроб.

Страх

Изпитването на страх води до нетрайност на ци на бъбреците, възниква незадържане на урината. Затова се казва, че страхът е изпускане на урината. Емоцията на страха е свързана с бъбреците. Тази връзка може да бъде установена, когато извънредният страх кара човека да се напикава неконтролируемо. При децата това се проявава в нощно незадържане на урината, което психолозите свързват с чувство на незащитеност и тревога; Продължителната тревога заради безпокойство за бъдещето може да доведе до изтощение на ци на бъбреците и в крайна сметка – до хроническа слабост.

Уплаха

Внезапната уплаха води до това, че сърцето няма опора, духът няма къде да се приюти, възниква объркване. Затова се казва, че уплахата е хаос на ци. Уплахата влияе на бъбреците и сърцето. Реакцията „удряй и бягай“ води до прекалено секретиране на адреналин от надбъбречните жлези. Това кара сърцето да отговаря с учестено сърцебиене, тревога, безсъние. Хроничният стрес може да е изнурителен за целия организъм, предизвиквайки широк кръг проблеми. Тежката уплаха оказва продължително действие на ян на сърцето, както се случва с жертвите, подложени на синдрома на пост-травматичния стрес.

Замисленост

Прекалената замисленост води до това, че движението на ци забавя свободната й работа, транспортът през далака и стомаха отслабва, затова казват, че замислеността е свързване на ци. Прекалено силната замисленост или обсебеността от някаква идея също може да изтощи далака, предизвиквайки застой на ци. Прекалено замисленият човек може да има симптоми като лош апетит, нежелание да се храни и подуване на корема след хранене. С времето това може да доведе до бледен цвят на лицето с дефицит на ци в далака. В крайна сметка, това повлиява на сърцето, като кара човека да мечтае нощем. Студентите често изпитват влиянието на този дисбаланс.

Мъка

Мъката води до изтощение на енергията на далака. Това може да предизвика разстройство на храносмилането и в крайна сметка, да доведе до хронична умора. Отслабването на далака се съпровожда с нарушения на получаването на ци от хранителните продукти, а белите дробове не са в състояние ефективно да извличат ци от въздуха. Човекът, който „носи целия свят на раменете си“, се чувства зле.

За да запазим душевното равновесие и да изключим вредното въздействие на седемте чувства, трябва да бъдем доброжелателни, оптимистични и да намалим влияниято на страничните сили. Добра услуга в този процес може да ни окаже традиционният китайски масаж цигун.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.